spruitjes thbZe zijn weer in het seizoen: spruitjes! Veel kinderen - en vooral ook volwassenen - gruwelen nog steeds bij de gedachte aan die zompige, bittere, stinkende, doodgekookte groene bolletjes. Maar spruitjes kun je ook gewoon echt lekker klaarmaken. Het geheim? Eet ze rauw of bak ze kort in de wok. Je kunt er een lekkere stamppot mee maken, maar je kunt ze ook rauw verwerken. Of op zijn Italiaans, Japans of Afrikaans. Wie durft nu nog te zeggen dat spruitjes saai zijn?

Nu ik weer in Nederland woon, valt me op dat de spruitjes die hier worden verkocht veel kleiner zijn dan die in Duitsland. Elk land heeft blijkbaar zijn favoriete grootte. De kleinere spruitjes zijn steviger en hebben meer smaak. Onafhankelijk van de grootte worden spruitjes meestal schoon gemaakt door de buitenste blaadjes te verwijderen en ze doormidden te snijden.

Stamppot

Spruitjesstamppot is een klassieker. Ikzelf maak de stamppot het liefst door de spruitjes in de wok met knoflook en tijm beetgaar te bakken, met aardappelpuree te vermengen en meteen te serveren. Bijvoorbeeld met een Mexicaans groenteworstje (zoals in het recept) of lekker makkelijk met kidneybonen in tomatensaus (zoals bij de broccolistamppot in hetzelfde artikel).

Nog een variant: voor deze spruitjesstamppot worden de spruitjes meegekookt en meegestampt, maar dan wel met walnoten en appels als zoete tegenhangers en kerriepoeder voor de pit. Als ik het gerecht zou nakoken, zou ik toch overwegen de spruitjes te wokken en niet mee te stampen. Variëren mag tenslotte.

Rauw

Miranda bedacht dat spruitjes gewoon heel kleine kooltjes zijn en dus prima in een koolsalade kunnen worden verwerkt. Haar rauwe spruitjessalade met oude kaas en amandelen is zeker de moeite waard.

Italiaans

Je kunt ook een Italiaanse draai geven aan spruitjes. Judith maakte deze ovenschotel van spruitjes met paprika, broccoli, Italiaanse kruiden en mozzarella.

italiaanse spruiten

Jessica is geen fan van spruitjes, maar waagde zich aan een bijzondere combinatie van tagliatelle met spruitjes en boteranijs, afgemaakt met cherrytomaatjes. Het zoete van de steranijs past goed bij het bittere van de spruitjes.

Annemieke combineert de spruitjes met gnocchi (gewoon kant-en-klaar uit de supermarkt) en een stevige saus met gorgonzola. Een lekker makkelijk recept voor door de week.

Japans

Tertia heeft het over 'arme spruitjes' en vindt dat we de kleine kooltjes ook eens op zijn Aziatisch klaar kunnen maken. Lekker met sojasaus, gembersaus en mirin (of, wat mij betreft, ook wittewijnazijn - maar laat dat Tertia niet horen).

Spruitjes met pindasaus

Het klinkt als een gekke combinatie, maar je vindt op Internet volop recepten voor spruitjes met pindasaus. Je kunt gewoon pindasaus uit een pakje gebruiken, maar spannender is het als je je eigen pindasaus maakt. En als je dan toch experimenteert, waarom dan geen Afrikaanse versie?

Spruitjes zijn dus in het seizoen, van Hollandse bodem, lekker goedkoop en je kunt er alle kanten mee op. Bovenstaande recepten zijn maar een paar ideeën wat je met spruitjes kunt doen. Deel je favoriete spruitjesrecepten met ons via Facebook, Twitter of Instagram. Of natuurlijk op ons forum.

spruitjes

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Van vega naar vegan
Onder de generatie Y en Z is het heel gebruikelijk om vegan te eten. Nu val ik als xennial niet...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter