Open menu

augurken thbVanaf eind juli tot heel begin september kom je ze met geluk tegen op boerenmarkten, of bij die leuke Turkse winkel: verse augurken. Lekker om thuis in te maken, omdat je dan zelf kunt bepalen welke hoeveelheid suiker en welke kruiden en specerijen lekker zijn bij augurken. Na het maken heb je wel even geduld nodig: het duurt drie maanden voor ze klaar zijn.

Maar in die tijd mag je gerust wat anders doen. Ik vind augurken puur het lekkerst, dus ik doe geen specerijen in de pot, maar voeg vooral wat mosterdzaad, korianderzaad, dillezaad (Turkse winkel of biologische winkel), venkelzaad, kaneel, of nog wat anders toe als jij dat wel lekker vindt bij je augurken.

Ik koop het liefst zo klein mogelijke augurken, maar vaak heeft mijn groentekraam alleen enorme joekels en mediumgrote. Aan die joekels heb je niks: twee passen niet eens in een pot. Tenzij je ze in plakjes snijdt en inmaakt, maar ik heb altijd het idee dat je dan nogal eh... slappe augurken krijgt. Mediumgrote augurken zijn prima. Neem gave exemplaren, zonder gaatjes of andere problemen aan de schil. Verwerk ze als je ze koopt binnen twee dagen, verse augurken gaan vlug achteruit.

Experimenteer met de hoeveelheid suiker. Ik hou van zure augurken, maar de eerste potten die ik ooit maakte waren té zuur. Ik heb getest met meer en minder suiker en het toevoegen van wat water aan de azijn, onderstaande verhouding is voor mij perfect. Proef zelf vooral voorzichtig van het azijnmengsel en pas aan naar je smaak, maar voeg niet te veel water toe, het mengsel moet voor de houdbaarheid wel zuur genoeg blijven. Extra suiker toevoegen kan wel zonder problemen voor de houdbaarheid. Hou extra azijn bij de hand voor het geval je toch tekort komt, onderstaande hoeveelheden werkte prima bij mijn augurken en in mijn pot, maar het kan dat jouw pot of augurken toch net een ander formaat hebben en je wilt dat je augurken wel echt onderstaan. Extra azijn gereed houden dus, voor je weet maar nooit.

augurkenAugurken voor 2 potten van 700 ml

9 medium formaat verse augurken (zie hierboven)
2,5 el grof zout (maar fijn kan ook)
750 ml natuurazijn (en wat extra reserve)
250 ml water
2 el suiker

2 glazen potten van 700 ml met schroefdop

  • Was de augurken goed, verwijder zand. Verwijder andere onregelmatigheden aan de schil heel voorzichtig. 
  • Doe de augurken in een grote pot of kom, voeg anderhalve eetlepel zout toe en roer het zout door de augurken (als je ze in een pot heb, kun je ook even schudden met het deksel erop). Leg de augurken een nacht in de koelkast.
  • Doe de augurken in een vergiet, spoel het zout er af en maak de augurken droog met een schone theedoek. Maak de twee glazen potten heel goed schoon. Ik doe dat door in potten die eerder in de afwasmachine zijn geweest, een paar minuten kokend water te laten staan, de deksels doe ik in een bakje en daar giet ik kokend water overheen. Leeg de potten voorzichtig en laat de potten en de deksels op een schone theedoek even aan de lucht drogen.
  • Verhit intussen in een steelpan de azijn, het water, de suiker en één eetlepel zout. Laat even koken. Voeg nu eventuele specerijen toe.
  • Laat de potten op de theedoek staan. Doe de augurken in de potten en giet de kokende azijn eroverheen, het is handig hierbij een jamtrechter te gebruiken. Giet de potten helemaal vol en draai ze heel goed zicht. Draai de potten om op de theedoek. Laat helemaal afkoelen en keer daarna pas weer om.
  • Bewaar de augurken ergens waar het niet heel heet of licht is, in de schuur ofzo of in een koele kast.

De augurken zijn goed na drie maanden, maar ze blijven ongeopend wel een jaar goed. Na openen bewaren in de koelkast, dan blijven ze ook nog zeker een paar weken lekker.

Foto door Serenityrose

 


Meer inmaken!

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama