RisottoPaddenstoelenHedwigSjDeze week koken we Italiaans en met lokale seizoensgroenten. Het ene sluit het andere helemaal niet uit. Verschillende aspecten van de Italiaanse keuken komen aan bod, al dan niet met een Hollandse invloed. Zo maken we onder andere een klassieke minestrone, gnocchi met spruitjes, papardelle met pompoensaus en een risotto met paddestoelen. De week sluiten we echter af met een traditionele Hollandse appeltaart. Die vinden de Italianen vast ook lekker.

Maandag

De week beginnen we met spruitjes. We maken ze klaar met met gnocchi en gorgonzola. Hierbij serveren we nog een groene salade met een walnoten.

Dinsdag

De klassieke minestrone is officieel een primo piatto, een voorgerecht. Eigenlijk is deze soep rijkelijk genoeg om te dienen als maaltijdsoep. Deze ministrone gaat heel goed samen met boekweitbrood. Mocht je dit niet kunnen vinden, neem dan zuurdesembrood.

Woensdag

Wie aan de herfst denk, denkt aan paddestoelen. Wie aan Italië denkt aan risotto. Met de hulp van Hedwig combineren we beide en bereiden we een risotto met gemengde paddestoelen, rucola en Parmezaanse kaas.

Donderdag

Halloween is voorbij. De pompoen op het bloementafeltje mag de kookpot in. We koken verse pappardelle en serveren hierbij pompoensaus. De kaas laten we achterwege, maar we verrijken het gerecht met verse salie. Wanneer er geen kinderen mee-eten, voeg dan op het einde nog één of twee eetlepels vodka toe.

Vrijdag

Straks willen we nog gaan feesten. Daarom maken we nu een snel gerecht met dingen die we in de (koel)kast vinden. We snijden een paar stronkjes witlof fijn en stoven ze samen met een fijngehakt teentje knoflook in wat olijfolie. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en laat nog even stoven. Doe er daarna een pakje tomatenpassata bij. Laat de saus even inkoken en voeger een theelepeltje honing of suiker toe. Kruid af met zout, peper en basilicum. Serveer met penne. 

Zaterdag

Vandaag maken we een lasagne met ricotta en butternutpompoen. Het gerecht vraag wel een beetje tijd, daarom maken we ook op een rustige zaterdag. In plaats van tofugehakt gebruiken we seitangehakt omdat het mijns inziens beter past bij dit gerecht. Seitangehakt vind je tegenwoordig in de betere supermarkt. 

Zondag 

Na zes dagen Italië keren we terug naar ons eigen vlakke land. Voor bij de koffie bakken we een traditionele Hollandse appeltaart. De appels zijn nu trouwens volop in seizoen. Een goed resultaat krijg je met (lokaal gekweekte) Jonagold-appels.

RisottoPaddenstoelenHed

 

Sven, culi-redactie, Belg, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Nu in de boekhandel!

Volg ons op

 

Twitter logo