Open menu

RisottoRodeBietSjabloonDe temperaturen dalen, de dagen worden steeds korter. We hebben behoefte aan comforteten. Dit betekent echter niet dat de frituurpan de hele week op het aanrecht blijft staan. Comforteten hoeft immers niet per sé een vette hap te zijn. Deze week maken we een hele reeks verwarmende en evenwichtige gerechten zoals noedelsoep, preistamppot met zoete aardappel, risotto met rode biet en een pittig broodje tempeh. 

Maandag

De week beginnen we met laksa, een pittige noedelsoep die - doordat er veel vulling in zit - niet heel soepig is. Maar wel het ultieme comfort food: pittig, kruidig, groente-achtig en met noedels. In deze noedelsoep zit alles wat je nodig hebt, er zijn geen verdere bijgerechten meer nodig.

Dinsdag

We maken puree van twee delen bloemige aardappels en één deel zoete aardappels. Achteraf mengen we er fijngesneden gestoofde prei onder. Preistamppot dus. Hierbij serveren we een Valess kaasburger. Vergeet de mosterd niet. Andalousesaus mag ook.

Woensdag

Ons eten moet lekker zijn, maar mag er ook leuk uitzien. Het oog wil ook wat. Daarom maken we vandaag Marleens risotto met geroosterde rode bieten en blauwe kaas die best wel een hoog Instagram-gehalte heeft. Hierbij serveren we nog een groene salade.

Donderdag

Je hebt net een uur door de koude gefietst. Nu wil je het weer warm krijgen en vrij snel iets op tafel hebben staan. Daarom bereiden we Tertia's verwarmende spaghetti. Mocht je de scheut wodka niet geschikt vinden voor een banale donderdag, of indien er kleine kinderen mee-eten, dan kun je hem weglaten en vervangen door wat korianderzaad en komijn.

Vrijdag

De werkweek sluiten we af met zelfgemaakte Latijns-Amerikaanse aardappelkroketjes. Het vegagehakt vervangen we deze keer door groene of bruine linzen. Neem gedroogde linzen en kook ze zelf. De kooktijd is niet veel langer dan die van de aardappels en zo geef je het gerecht veel meer structuur. Serveer met rijst, salade en ketchup.

Zaterdag

Vanavond gaan we uit eten. We moeten enkel nog zorgen voor een snelle lunch. We hebben net verse ciabatta gekocht en maken hiermee een een pikant gekruid vegetarisch broodje met tempeh.

Zondag

De week eindigen we met een uitgebreid ontbijt. We bakken luchtige komijnbolletjes en beleggen ze met Goudse kaas. Verdere serveren we nog een fruitsalade, Turkse yoghurt, beschuit met jam... Om het helemaal feestelijk te maken vervangen we de gebruikelijk plak ontbijtkoek door wortelgembercake met citroenglazuur.

tempehbroodje

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama