Open menu

KroketjesPaddenstoelenSjabloonDeze week hebben we aandacht voor wintergroenten zoals witlof, prei en spruitjes. De spruitjes eten we heel klassiek, gewoon aangestoofd in wat boter. Het witlof stoven we en van de prei maken we een pastasaus. Verder krijgen we nog onder andere kibbeh van zoete aardappel en een sjiek broodje kroket. De week sluiten we af met pannenkoekjes van pompoen en banaan.

Maandag

De week beginnen we met spruitjes. We koken ze beetgaar, stoven ze even in boter en kruiden ze af met peper, zout en eventueel nootmuskaat. Hierbij serveren we aardappels in de schil en bonen in tomatensaus uit de supermarkt. 

Dinsdag

Gisteren hebben we extra veel aardappels gekookt. De overgebleven aardappels kruiden we met peper, zout en flink wat paprikapoeder. Volgens bakken we ze (met schil) op in de pan. We nemen verder een pak gerookte speckjes of kruidige tofureepjes. We bakken deze kort aan in wat olie en voegen hier dan fijngesneden witlof bij. Stoof gaar samen met een paar takjes tijm. Kruid af met peper en zout.

Woensdag

Vandaag maken we een winterse pasta. We snijden prei fijn en stoven hem in wat boter of margarine. Wanneer de prei zacht is geworden, voeg je een eetlepel bloem en toe laat je deze nog een minuut al roerend meebakken. Giet er nu wat room (plantaardig of zuivel) bij zodat je een saus krijgt. Doe er vervolgens een blikje maïs bij. Kruid af met zout, knoflookpoeder, komijn en cayennepeper. Serveer met spirelli of penne. 

Donderdag

We gaan de modern-Libanese toer op met deze kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat. Serveer met een groene salade.

Vrijdag

Het weekend zetten we in met een stijlvol broodje kroket, geïnspireerd door Het Kroket Loket in de Markthal van Rotterdam. We maken zelf kroketjes van oesterzwammen en champignons en serveren ze tussen een broodje samen met wat truffelmayonaise.

Zaterdag

Vandaag maken we een mooi diner. We beginnen met een romige pompoensoep. Als hoofdgerecht serveren we kokosrisotto met gember-prei en shiitake-paddenstoelen. Afsluiten doen we met een feestelijke chocolademoussetaart met kardemom en espresso.

Zondag

We hebben nog wat pompoen over van gisteren en deze dient als basis voor een sierlijk ontbijt. We bakken pompoen-banaan pannenkoekjes volgens een recept van Pretty Good Cooking, de persoonlijke blog van gastredactrice Annelies.

pompoen banaan pannenkoekjes pretty good cooking 01

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama