Open menu

spruitjes thbHet einde van februari nadert, maar volgens de weersvoorspellingen krijgen we nog een laatste koudegolf. Daarom wapenen we ons deze week met verwarmende wintergerechten zonder bij de klassieke gerechten te blijven hangen. We beginnen de week met een snelle pasta met kruidenroomsaus. Daarnaast hebben we ook nog onder andere spruitjes met gnocchi, Jols eigenzinnige spinaziestamppot, Finse pannenkoeken en spitskoolcurry. De week eindigen we met een heuse Canadese esdoornsirooptaart van The Buddhist Chef. 

Maandag

Met de halve courgette, het halve bakje champignons en het bakje roomkaas uit de koelkast bereiden we een snelle pasta met kruidenroomsaus. Lekker met groene salade met komkommer en allerlei groene jonge blaadjes sla.

Dinsdag

Stamppot hoeft niet saai te zijn. Dat bedachten we bijna tien jaar geleden ook al bij Vegatopia. Daarom schreven we toen een wedstrijd uit voor het lekkerste stamppotrecept. De winnares was Jol met haar eigenwijze spinaziestamppot waaraan ze onder andere feta en zongedroogde tomaten toevoegt. Verder serveer je hem met een pittige tomatensaus en gepocheerde eieren. 

Woensdag

Pannenkoeken zijn altijd leuk op een woensdagmiddag. Maar die mogen ook wel hartig zijn. We maken Finse spinaziepannekoeken met een vulling van wintergroenten. Varieer met de groenten naar gelang wat er nog in de koelkast ligt. 

Donderdag

Vandaag eten we spruitjes op z'n Italiaans: met gnocchi uit de supermarkt en gorgonzola of andere blauwschimmelkaas. Eet er een groene salade bij met geroosterde noten.

Vrijdag

We beginnen het weekend met een stevige pita met kapucijnerfalafel en yoghurtsaus. We vervangen we de munt in de saus door peterselie en bieslook. De falafel dienen we op in (volkoren) pitabroodjes en werken we af met plakjes rode biet, plakjes komkommer en gerapste wortel.

Zaterdag

We kopen een spitskool op de markt. Hiermee maken we een Indiaas geïnspireerde curry met rijst die volgens Eelco toch iets meer lijkt op een biryani. Lekker met een klodder Turkse yoghurt, pappadums en een chutney.

Zondag

De week sluiten we af met de esdoornsirooptaart van Jean-Philippe uit Quebec, beter bekend als The Buddhist Chef. De taart is gemakkelijk te maken en erg lekker op een winterse dag. Als je wil kan je de taart feestelijker maken door ze af te werken met pecannoten of walnoten.

spitskoolcurry

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama