Open menu

couscous aubergine favabonenDeze week eten we lekkere gerechten uit een heel aantal verschillende landen. Zo hebben we een gemakkelijke risotto om de week te beginnen. Op dinsdag eten we couscous met aubergine en bonen. Verder is er ook nog een ovenschotel met groenten en tortillachips, een Siciliaanse straatsnack en een paella met tomaten. De week sluiten we af met een pittige Angelsaksische wortelcake.

Maandag

We willen vandaag iets lekkers zonder veel poespas. Daarom maken we een snelle risotto met kruidenroomkaas (type Boursin). We stoven een uitje in flink wat olijfolie, daar roeren we 200 g risottorijst onder. Beetje bij beetje voegen we zes à zeven dl kokende groentebouillon toe. Roer regelmatig! Wanneer na een kwartiertje ofzo alle vocht opgenomen is, roer je er een flinke eetlepel kruidenroomkaas door. Serveer met gegrilde paprika en courgette. Eventueel ook een groene salade met rucola. 

Dinsdag

Vanavond maken we couscous met aubergine en foul medames. Dit is een lekker makkelijke, exotische stoofschotel voor als het 's avonds toch nog wat fris wordt. Je moet er wel even voor naar de Turk. Mocht dat niet lukken, gebruik dan kapucijners in plaats van foul medames.

Woensdag

Vandaag maken we balletjes van linzen en paranoten. Hierbij geven een eenvoudige tomatensaus, gebakken aardappels en broccoli. 

Donderdag

We hebben geen zin om echt te koken, eerder om een zak chips leeg te eten. Maar toch willen we eigenlijk liever iets gezonds eten. Daarom is deze ovenschotel met tortillachips de ideale combinatie: laagjes groenten met tortillachips en kaas uit de oven. Oftewel, ongegeneerd snacken als avondeten. Snel gemaakt en extra lekker met een klodder zure room en (zelfgemaakte) guacamole.

Vrijdag

panelleWe weten zeker dat sommigen van jullie een pakje besan, of ook wel kikkererwtenmeel, uit het oog en het hart hebben verloren, dat staat te wachten op ontstoffing en opwaardering. En daarom een recept dat het meel tot oogappel van je kastje zal bombarderen. Panelle uit Sicilië, waar ze om onverklaarbare redenen in de zomerse hitte kiezen voor veel gefrituurd eten. Panelle is streetfood uit Palermo: gefrituurde schijven kikkererwtenbrij op een broodje, geserveerd met citroensap en peper. Lekker als snack voor een vrijdagavond als deze.

Zaterdag

Vanavond organseren we een klein gezellig etentje in Spaanse stijl. Als voorafje geven we olijven, (manchego)kaas en... een glas sherry.  Als hoofdgerecht serveren we een vegetarische paella met tomaten.

Zondag

Zondag bakdag. Deze keer maken we een wortelgembercake met citroenglazuur. Deze cake is lekker pittig van smaak door de gember en de noten. Ook is hij minder zoet dan een doorsnee taart zodat zelfs niet-zulke-zoetekauwen een extra plakje zullen vragen. 

ovenschotel tortilla 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama