Open menu

Prince jesdag hightea taartjeTraditie en vernieuwing lopen in elkaar over. Baseer je op recepten maar durf tegelijkertijd te variëren naar eigen ingeving. Zolang jij en je tafelgasten het lekker vinden, kun je een recept niet als "fout" bestempelen. Deze week maken we daarom Hollandse gerechten met een twist. Zo maken we een kindvriendelijke spruitjesstamppot met appel en walnoten, hutspot met pastinaak en noten, rode kool met kersenjam, knolseldersoep met gedroogde tomaat en appelkaneeltaartjes. Daarnaast nemen we de "buitenlandse" recepten voor risotto en börek waar we dan weer een Hollandse draai aan geven.

Maandag

Het is weer spruitjestijd! We maken een kindvriendelijke spruitjesstamppot met appel en walnoten, volgens een recept van de vroegere Vegatopia-website. Serveer met vegetarische nuggets. Voor de volwassenen zet je mosterd op tafel, voor de kinderen natuurlijk ketchup.

Dinsdag

We maken vandaag het basisrecept voor rode kool dat we afwerken met een lepeltje kersenjam. Geef hierbij gebakken aardappels en een spiegeleitje. Maak gerust een dubbele portie rode kool. Die kun je namelijk prima invriezen voor later.

Woensdag

Judith maakte van het het traditionele recept voor Leidse hutspot een moderne versie met pastinaak en noten. Met of zonder geitenkaas, aan jou de keuze. Dit gerecht is trouwens een complete maaltijd. Hier hoeft geen bijgerecht bij.  

Donderdag

Deze risotto met boerenkool en kastanjechampignons is gebaseerd op een Italiaans recept maar we geven er een Nederlandse draai aan door boerenkool te gebruiken in plaats van palmkool. Werk het geheel eventueel nog af met wat geraspte oude kaas. 

Vrijdag

Geen kaaskroketten vandaag. Maar dit wil niet zeggen: geen kaas. We geven er een Balkan-draai aan en maken boerenkaasbörek. Serveer met grove mosterd of knoflooksaus.

Zaterdag

Vanavond gaan we uit eten. Voor vanmiddag maken we wel nog een pot knolseldersoep met gedroogde tomaten. Geeft hierbij lekker roggebrood. 

Zondag

Wat is er nu Hollandser dan appeltaart? Wel ja, misschien stroopwafels. Maar die kopen we liever op de markt. Appeltaart daarentegen maken we zelf. Variatie mag natuurlijk. Daarom bakken we vandaag Meta's appelkaneeltaartjes die ze verzon terwijl ze naar "Cinnamon Girl" van Prince luisterde.

boerenkoolrisotto

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama