Open menu

maffe spruitjes thbWat eten we deze week? Op zondag maken we een bruinebonensoep voor maandag. Daarnaast zijn er twee gerechten met savooiekool: mafé en pasta met savooiekool en tomatensaus. Ook hebben we twee keer witlof: een keer in een slaatje bij de mac and cheese en een keer in een verrassende tortilla met witlof en geitenkaas. Verder hebben we nog een kruidige zuurkoolstamppot zonder vegetarische rookworst en tot slot sinterklazige pannenkoekjes voor de zoete zondag.

Maandag

Toen we gisteren gezellig naar een familiefilm aan het kijken waren, hebben we een pot bruinebonensoep op het vuur gezet. Dit vergt weinig omkijken, enkel wat tijd. En die tijd hadden we dus. Vandaag hoeven we de bruinebonensoep enkel op te warmen. Serveer met een stuk roggebrood. 

Dinsdag

Mafé is een Afrikaans stoofpotje op basis van pinda's en tomaten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Mali, maar mafé wordt in vrijwel geheel West-Afrika gegeten. Normaal gesproken worden groentes als wortel, zoete aardappel en okra gebruikt, maar deze absoluut niet authentieke mafé met savooiekool en koolrabi is minstens even interessant. 

Woensdag

Deze kruidige zuurkoolstamppot met champignons en paprika van Jannika stamt uit de donkere tijden toen er nog geen vegetarische rookworst op de markt was. Hierbij toont ze ook aan dat je niet per se een stuk nepvlees nodig hebt om zuurkool lekker te maken. Creativiteit maakt alles mogelijk.

Donderdag

Van dinsdag hebben we nog een halve savooiekool in de koelkast liggen. Hiermee maken we savooiekool met pasta, aardappelen en tomatensaus volgens een recept van Karl.

Vrijdag

Vandaag hebben we zin in iets snackerigs zonder de frituurpan aan te zetten. Deze simpele mac and cheese van Tertia is dan een prima idee. Serveer een kleine salade als voorgerecht: bijvoorbeeld witlof met appel, peterselie, walnoten en een mosterddressing. 

Zaterdag

Rauw witlof en gestoofd witlof zijn twee totaal verschillende dingen. Daarom zetten we vandaag weer lekker witlof op het menu, het liefst authentiek grondwitlof. We maken een tortilla met een Belgische twist, tortilla met grondwitloof en rauwmelkse geitenkaas met een rucolaslaatje van de website Lekker Van Bij Ons. Kun je geen rauwemelkse geitenkaas vinden? Neem dan andere lekkere geitenkaas.

Zondag

De Sint is in het land en dat beïnvloedt onze eetgewoontes. Maar in plaats van speculaas en pepernoten te serveren, geven we vandaag een sinterklazige draai aan de klassieke pannenkoek. Het is een leuk dessert of een feestelijke lunch voor de kinderen.

maffe spruitjes 600px

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama