mexicaansesoepklDeze week komen de wintergroenten volop aan bod. Toch proberen we de standaardgerechten een beetje te vermijden, want wintergroenten zijn helemaal niet saai. Wel de manier waarop we ze vaak klaarmaken. We beginnen met pasta met witlof. Daar komt spruitjesstamppot met kerrie en appel, roergebakken boerenkool met room, bruine bonensoep op Mexicaanse wijze, brood met spliterwtenhummus, schorsenerenroomsoep met jenever en witlof-perenquiche zonder deeg. Op zondag gooien we het over een andere boeg. Dan bakken we een eenvoudige maar lekkere vegan cake.

Maandag

Witlof en pasta gaan goed samen. We maken daarom een gemakkelijke pasta met witlof, witte wijn en oude kaas. Serveer met een tomatensalade. Het bittere van het witlof en het zoete van de tomaat vullen elkaar goed aan.

Dinsdag

We maken spruitjesstamppot, maar dan anders dan gewoonlijk. We maken een versie met kerrie en appel. erbij geven we nog falafelballetjes uit de supermarkt (of zelfgemaakt).

Woensdag

Wel boerenkool, geen stamppot. Die aten we gisteren al. We maken in plaats daarvan een iets ouder maar toch nog zeer origineel recept van Monique: roergebakken boerenkool met room met verder gegrilde plakken zoete aardappel en een salade van koolrabi, peer, tomaat en yoghurt.

Donderdag

Jij hebt zin in bruine-bonensoep, de kinderen in Mexicaans. Als geslaagd compromis maken we een Mexicaanse bonensoep met daarbij een avocado-yoghurtdip en tortillachipjes. We vervangen de kidneybonen in het recept door bruine bonen.

Vrijdag

De kikkererwten laten we in de kast staan. Deze keer maken we een hummus van spliterwten. Lekker met een dikke plak zuurdesembrood en - waarom ook niet - een glas cava.

Zaterdag

Op zaterdag mag het iets uitgebreider. We beginnen met schorsenerenroomsoep met oude jenever. Als hoofdgerecht geven we een quiche zonder deeg met witlof, peer en geitenkaas. Daarbij maken we nog een groene salade. We sluiten af met zelfgemaakte truffels en koffie.

Zondag

De week sluiten we af met hele eenvoudige vegan cake, volgens recept van de website Veganistisch Koken. Het is een puur plantaardige versie van de meest eenvoudige cake. En dat maakt het recept net zo interessant. Terwijl iedereen probeert te pochen met gestyleerd vegan gebak, ontbreekt het aan echte vegan basisrecepten waar je zelf mee kan variëren. Belangrijk: laat de cake wel eerst volledig afkoelen in het bakblik, anders valt hij uit elkaar. Het gebruik van bakpapier is niet verplicht, maar zo krijg je de cake wel gemakkelijker uit het bakblik.

mexicaansesoep

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens

Kerstpakket