tofushOndanks hardnekkige beweringen van sommingen, is vis niet vegetarisch. Daarom geven we deze week een aantal lekkere vegetarische alternatieven voor visgerechten. We beginnen met een gerecht met een visvervanger uit de supermarkt, met name gevulde tomaten met vegetarische tonyn. Verder maken we gewoon vegetarische versies van bekende internationale gerechten waarin oorspronkelijk vaak vis zit zoals Braziliaanse moqueca, Portugese bacalhoadoa, Peruaanse ceviche, Japanse sushi en Britse tofush and chips. Tot slot hebben we ook nog gerechten met zeewier: wakamesalade en hartige zeewiermuffins.

Maandag

Vegetarische visvervangers zijn vrij recent een beetje vlotter verkrijgbaar. Eén hiervan is de visvrije tonyn van de Vegetarische Slager. We maken vandaag hiermee een tonynsalade, volgens hun eigen recept. We gebruiken deze als vulling voor een mooie rode rijpe uitgeholde tomaat. Serveer met zelfgemaakte tabouleh

Dinsdag

Moqueca is een zeer traditioneel gerecht uit Brazilië. Het gerecht kent zijn oorsprong bij de oorspronkelijke bewoners. Vaken breiden ze het met zeevruchten, maar er bestaan ook tal van vegetarische versie zoals deze moqueca met parmharten

Woensdag

Vandaag eten we een beroemde Brits gerecht, in vegetarische versie. Voormalig redactrice Gwen gaf ons een recept voor tofush and fish. De (mout)azijn kun je eventueel vervangen door tartaarsaus. Minder Brits, maar heel erg lekker.

Donderdag

Bacalhau is een klassieker uit de Portugese keuken, er zijn wel 400 varianten. De correcte naam is trouwens bacalhoada. Bacalhau is gewoon het Portugese woord voor stokvis, terwijl bacalhoada het stokvisgerecht is. Een stokvisvrije bacalhoada is zeker niet onmogelijk. Portugese vrienden hebben wel vaken een vegetarische variant voor mij verzonnen. Vandaag maken we de Portugese overschotel van Judith.

Vrijdag

Om het weekend goed te starten maken we vegetarische sushi. Het maken van sushi vergt misschien wat oefening, maar het is heel leuk om het met wat vrienden samen te maken. En om drie misverstanden meteen uit de weg te ruimen: sushi is niet altijd met vis en kan dus best vegetarisch, sushi maken is geen hogere wetenschap, en duur hoeven de Japanse rijsthapjes ook niet te zijn.

Naast de sushi serveer ook nog een Japanse wakamesalade. Geef er verder bier of saké bij. 

Zaterdag

Ceviche is een typisch gerecht van het kustgebied aan de Stille Oceaan in Latijns-Amerika.Van oorsprong is ceviche is een gerecht van rauwe vis die gemarineerd wordt in het sap van een citrusvrucht. Door een reactie met het sap wordt de vis min of meer gegaard. Maar je kunt de vis perfect vervangen door champignons. Probeer daarom deze ceviche de champiñones in Peruaanse stijl. Serveer met warm Libanees brood of pitabroodjes.

Zondag

Deze zondag bakken we hartige muffins met zeewier. Gebak hoeft immers niet altijd zoet te zijn. De muffins zijn helemaal plantaardig en lekker bij het ontbijt, bij de picknick of als tussendoortje.

portugese schotel

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens