Open menu

chili hawaii thbDeze week gaat Vegatopia op kamers. We maken een weekmenu vol lekkere, gemakkelijke en goedkope gerechten voor studenten - en alle anderen natuurlijk ook. Op maandag maken we pitabroodjes met korianderhummus, op dinsdag pasta met zelfgemaakte pittige tomatensaus, op woensdag een simpele wortelstamppot met kaaskroketten. Verder maken we nog chili Hawaii, Mexicaans kapsalon en bonenburgers. Het zondagse toetje tot slot wordt Nutella-chocolademousse. 

Maandag

Hummus is een mirakelvoedsel. Wanneer je het zelf maakt is het niet duur, vullend en je kunt het overal bij gebruiken: op brood, bij de brorrel of zelfs bij een warme maaltijd. Vandaag maken we korianderhummus. Verder bakken we blokjes courgette, aubergine en paprika in olijfolie in de pan met wat knoflook. De groenteblokjes stoppen we in warme pitabroodjes en hier bovenop doen we een kwak hummus.

Dinsdag

Pakjes en zakjes zijn verleidelijk, vooral wanneer je nog niet veel kookervaring hebt. Ik geef toe dat ik tijdens mijn studententijd in Maastricht ook wel eens naar de Xenos ging om goedkope pakjes te scoren. Maar écht zelf koken is toch zoveel leuker. Daarom maken we vandaag een gemakkelijke maar lekkere pasta met kikkererwten in pittige tomatensaus, zonder pakjes en zakjes.

Woensdag

Wortelstamppot is eenvoudig en goedkoop. Neem 2/3 aardappels en 1/3 wortels. maak ze schoon en kook ze samen gaar. Giet af en pureer ze met wat boter. Voeg daarna melk toe om de gewenste smeuïgheid te krijgen. Werk af met zout, peper en bieslook. Geef hierbij kaaskroketten. Geen frituurpan nodig, want die kun je ook bakken in een bodempje olie. Zet wel het deksel op de pan, bak op een middellaag vuur en draai ze op tijd om. Er zijn twee dingen waar je op moeten letten: ze mogen niet aanbranden, maar moeten vanbinnen wel ontdooid zijn.

Donderdag

In de studentenkeuken wordt traditioneel veel uitgeprobeerd met fruit door de gerechten. Veel van die experimenten zijn een doorn in het oog van de smaakpolitie. Wat heeft een banaan bijvoorbeeld te zoeken in een zuurkoolschotel? Als culinair verantwoord antwoord op de alom bekende Pizza Hawaii volgt hier een basisrecept voor Chili Hawaii - met ananas uiteraard. Naar believen aan te passen - maar laat de banaan alsjeblieft achterwege.

Vrijdag

Vrijdag frietdag. Daarom maken we een Mexicaanse kapsalon volgens een recept van EVA. Mocht je geen zin hebben om zoete-aardappelfriet te maken, dan kun je ook gewoon een bakje patat gaan kopen en dit als basis gebruiken. Zorg wel dat je alle toppings hebt klaarliggen om te vermijden dat de patat koud wordt. Strooi er desgewenst nog wat geraspte kaas over.

Zaterdag

Zelf quiche maken is niet zo ingewikkeld. Neem een pak soepgroente uit de supermarkt en stoof ze gaar in wat olie of boter. Bekleed een taartvorm met bladerdeeg of kruimeldeeg en prik er een aantal keer met de vork in. Laat de groenten uitlekken, indien nodig, en verspreid ze over de taart. Klop vier eieren los met twee dl room en kruid dit goed af met peper en zout. Giet het mengsel over de groenten en werk af met geraspte kaas. Bak de quiche vervolgens 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of het ei gestold is. Anders zet je ze nog even terug in de oven.

Wokgroente in de aanbieding? Dat kan ook. Voeg dan wat kerriepoeder, ketjap en een beetje sambal bij het eimengsel.

Zondag

Vandaag koken we met broodbeleg dat je sowieso in huis hebt: pindakaas en hazelnootpasta. 

Als hoofdgerecht maken we zwarte bonenburgers van De Groene Meisjes. We maken enkel de burgers en bakken ze simpelweg in de pan. Hierbij geven we broccoli, atjar tjampoer, rijst en pindasaus. Voor de saus doe je een paar eetlepels pindakaas in een soepkom samen met een theelepel sojasaus of ketjap, sambal, gemalen komijn, knoflookpoeder en gemberpoeder. Voeg kokend water toe totdat je de gewenste dikte hebt. Wanneer de saus te dun is, zet je ze 20-30 seconden in de magnetron om in te dikken.

Als dessert maken we chocolademousse met Nutella van The One Pot Chef. Hij legt alles mooi uit in onderstaande video.

chili met tortillas

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama