Quiches pasen kleinWe gaan nog een laatste keer aan de slag met wintergroenten. Op maandag maken we gnocchi met spruitjes en gorgonzola, op dinsdag pasta met aardpeer-champignonsaus. Op woensdag maken we een minimezze met gebakken bloemkool met tahin en op donderdag sellerieschnitzeltjes met champignonsaus. Op vrijdag verwerken we alle overgebleven groenten in een casserole met aardappel en kikkererwten. Op zaterdag neigen we dan weer meer naar het nakende voorjaar met kleurijke mini-quiches. Tot slot bakken we op zondag tahinkoekjes met chocolade. Net als elke week een lekkere week zonder vlees dus.

Maandag

Verse spruiten, het kan nog. Daarom maken we gnocchi met spruiten en gorgonzola. Dit gerecht is lekker vullend en bovendien erg snel klaar, dus fijn voor doordeweeks, terwijl het ook wel een feestelijk kantje heeft. Eet er een groene salade bij met geroosterde noten.

Dinsdag

Voor aardperen zitten we net op het randje van het seizoen. Nog een laatste keer dus. Vanavond wordt het een pasta met aardpeer-champignonsaus, walnoten en krokante aardpeerchips.

Woensdag

Bijna iedereen is dol op Midden-Oosterse mezzes: gerechten als yoghurt-dilledip, auberginedip, salade met granaatappel en peterselie en gefrituurde haloumiflapjes maken ons blij. Gebakken bloemkool met tahin is minder bekend, maar niet minder lekker dan de wat bekendere mezzes. Serveer met bulghur en falafel. Voor een iets uitgebreidere maaltijd mag er ook nog hummus en Libanees brood bij.

Donderdag

Vandaag staat knolselderij op het menu, meer bepaald Eelco's sellerieschnitzeltjes met champignonsaus. Serveer met beetgaar gestoomde broccoli en gekookte aardappels met verse peterselie.

Vrijdag

Van de voorgaande dagen hebben nog restjes groente over: spruiten, aardpeer, bloemkool en knolselderij. Ze mogen allemaal samen in deze casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten. Je kunt het recept trouwens aanpassen op basis van wat je nog aantreft in de koelkast. Alles moet op, morgen doen we opnieuw boodschappen.

Zaterdag

Voor vanavond hebben we mensen uitgenodigd. We willen het niet te formeel maken, maar er moet wel iets smakelijks zijn. Deze vrolijke, kleine quiches zijn makkelijk van tevoren te maken. De groenten zijn in slierten in de quiches gedrapeerd, zodat ze er ook nog een beetje bijzonder uitzien.

Zondag

Vrijdag hebben we een de groenten verwerkt. Wat wel nog overblijft is een halve pot tahini van de bloemkool van woensdag. Je verwacht het wellicht niet, maar je kunt hem gebruiken voor heerlijke tahinkoekjes met chocolade, volgens een recept van Bakken Zonder Beesten. 10 minuten voorbereiding, 10 minuten bakken. Geen werk dus.

tahinkoekjes bzb

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter