Open menu

zuurdesembrood thbDeze week koken we waar we zin in hebben. Maar eerst moet de sla op, daar maken we dan op maandag een pasta mee. Op dinsdag maken we een salade van venkel en komkommer met panko en op woensdag een Egypische Koshari. Op donderdag bakken we verse friet met daarbij champignonragout. Het aperitief op vrijdag wordt waarempel gezond met een rodebietendip met koffie. Op zaterdag komt de ratatouilletaart van Jeroen Meus op tafel. Tot slot zetten we op zondag de eerste stappen voor het maken van zuurdesembrood.

Maandag

De sla moet op! In de koelkast ligt een slap half kropje dat drie dagen terug lekker was geweest in een frisse sla met lekkere citroendressing, beetje mosterd erbij misschien. Maar dat wordt niets meer met dit kropje. Weggooien? Neehee, bakken! Serieus. Daarom maakte Tertia dit recept voor schelpjespasta met sla. Je kunt gewone sla gebruiken, maar eventueel ook ijsbergsla of zelfs andijvie.

Dinsdag

We blijven in de Italiaanse sfeer met een venkel-komkommersalade met gebakken panko. In Italië bestrooien ze de pasta wel vaker met gebakken broodkruim - het hoeft tenslotte niet altijd kaas te zijn. Lekker met gebakken aardappeltjes en een vegaburger, maar ook met couscous of pasta.

Woensdag

Vandaag reizen we in gedachten naar de andere kant van de Middellandse Zee, meer bepaald naar Egypte. Koshari is er populair straateten. Het is verrassend dat wanneer je eenvoudige ingrediënten rijst, pasta, tomaat, linzen en ui combineert je zo'n lekker gerecht krijgt. Geef er een salade van tomaat, komkommer en fijngesneden ui bij. En misschien nog een paar zwarte olijven.

Donderdag

Terug naar de Lage Landen voor een lekkere champignonragout. Klassiekers smaken immers altijd. Serveer met gestoofde wortels en friet. Wil je het een beetje feestelijk maken? Doe de ragout dan in een pasteitje.

Vrijdag

Een aperitiefhapje mag soms ook vrij simpel zijn. Neem nu deze dip op basis van bieten en koffie van Fairtrade Belgium. Gemakkelijk te maken en toch verrassend. Serveer met meergranencrackers of reepjes Fries roggebrood.

Zaterdag

Het Vlaamse kookfenomeen Jeroen Meus maakte onlangs deze ratatouilletaart. Er kruipt wel wat tijd in omdat je eerst de groenten roostert in de oven, maar het resultaat is erg lekker. Ideaal om een zaterdagavond mee op te vrolijken.

Zondag

Ook de buren zijn aan het bakken geslagen en ze hebben je daarnet een lading cupcakes bezorgd. Toch heb je zelf ook nog zin om te bakken. Een goed idee is dan misschien om al eens te beginnen met een zuurdesemstarter zodat je later je eigen zuurdesembrood kan maken. Zoveel lekkerder dan een gebakken spons uit de supermarkt.

venkelkomkommersalade Miranda

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama