Open menu

westers aziatisch kleinWe koken altijd al het liefst met seizoensgroente, maar deze week doen we iets harder onze best en nemen we de groentekalender van Velt als leidraad. Op maandag maken we een een lichte lunch met radijsloofsoep en een boterham met radijsjes en kwark. Op dinsdag wordt het iets steviger, andijviestamppot met gorgonzola. Op woensdag maken we Franse mosterd-honingcurry van wortel, paddenstoelen en peultjes. Op donderdag houden we het simpel met koolrabiplakken in een mosterdjasje. Het weekend zetten we in met een luxe aspergetaart met geitenkaas. Op zaterdag gebruiken we koelkastrestjes voor onze eigen versie van nasi goreng. Tot slot op zondag bakken we aardbeientaartjes met chocolade en mascarpone.

Maandag

We maken een lichte lunch met radijs die prima past bij mooi weer. Een bijkomend voordeel is dat we geen afval hebben: het loof gaat in de soep, de radijsjes zelf gaan in plakjes op een boterham met kwark.

Dinsdag

Andijvie staat ook op de lijst met groenten voor de maand mei. Daar hadden we nog niets eens aan gedacht. Vooruit dan maar. Dus maken we een andijviestamppot met gorgonzola. We werken hem af met gemengde noten om er een volledige maaltijd van te maken.

Woensdag

Op het menu staat vandaag een Frans geïnspireerde mosterd-honingcurry van wortel, paddenstoelen en peultjes. Dien bij voorkeur op met rode rijst uit de Camargue, een streek in het zuiden van Frankrijk. Het is een rijst met een typische smaak, maar als je hem echt niet kan vinden, kun je ook zilvervliesrijst nemen. Dit gerecht komt uit een kerstmenu, maar zonder alle bijgerechten is het eigenlijk niet zoveel werk.

Donderdag

Deze donderdag wordt het iets simpeler maar toch bijzonder met koolrabi. Daarom gebakken koolrabi in een mosterdjasje met daarbij aardappels in de schil, een groene salade met rucola en ook een paar plakjes rode biet en wat witte bonen.

Vrijdag

Ook deze week slaan we de asperges niet over. Dit keer in de vorm van een luxe aspergetaart met geitenkaas en Goudse kaas. Hiervoor hoef je niet de mooiste asperges te kopen - koppen of stukjs zijn ook goed. Ze gaan toch de taart in. Zolang ze maar lekker zijn.

Zaterdag

De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven rijst is in Indonesië uitgeroepen tot nationaal gerecht. Ieder Indonesisch gezin heeft zijn eigen versie(s) van nasi goreng, net als veel Nederlandse gezinnen, overigens. Dit is Eelco's standaardvariant, met tempeh, spitskool, wortel en taugé, geserveerd met simpele, zelfgemaakte seroendeng en een ietwat Europese atjar. Lekker op een zaterdagavond.

Zondag

De aardbeien uit eigen land zijn volop verkrijgbaar. Daar bakken we vandaag Bladerdeegbakjes met chocolade, mascarpone en aardbeien. Wel passen het recept iets aan. In plaats van 1 groot gebak maken we éénpersoonstaartjes van 1 plakje bladerdeeg. Snij het deeg dan wel in op slechts één cm van de rand, anders heb je teveel korst.

luxeaspergetaart

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama