Open menu

couscous groene groente pittige saus thbZondag is het Dierendag, door Wakker Dier ook omgedoopt tot "Eet Geen Dierendag". Nu eten we sowieso geen dieren en vaak genoeg vegan, maar deze week eten we volledig plantaardig. Al was het maar om er weer eens aan herinnerd te worden hoe veelzijdig de vegan keuken is. Naast wat exotischere gerechten als couscous met pittige saus, pitabroodjes en een pilao met spinazie en tomaat, eten we ook dichter bij de deur met andijviestamppot en broccolisoep. We maken de plantaardige ontbijtjes en lunches extra afwisselend en in het weekend nemen we de tijd voor een goede brunch, een spaghetti met geroosterde pompoen en walnootpesto, en een kruidige perencake.

Deze week ontbijten en lunchen we ook plantaardig. Zoet broodbeleg is vaak al vegan en voor wie meer van hartig plantaardig op brood houdt hebben we ook volop tips.

Maandag

Op maandagochtend komen we altijd wat langzaam op gang. We hebben echter op zondag alvast een bakje hummus en rucolapesto (met edelgist in plaats van Italiaanse harde kaas) gemaakt, dus het hartige broodje is snel gesmeerd. Tijd om een radijsje en een kerstomaatje te snijden hebben we ook nog wel.

Ook 's avonds eten we lekker makkelijk. Deze couscous met groene groente en pittige saus, waar je de groente in kan dopen, is ook bij kinderen een groot succes, vooral door de zoete smaken bij de couscous.

Dinsdag

We werken thuis vandaag, dus in de middagpauze verwennen we onszelf met pitabroodjes, lekker makkelijk opgewarmd in het broodrooster. Eentje gevuld met pesto, paprika, komkommer en limabonen, de andere met hummus, spitskool en kerstomaat. Of ook met andere groentes, afhankelijk van wat we in de koelkast zo vinden.

pitabroodjes lunch

Vanavond hebben we zin in Hollandse pot en omdat de andijvie in het seizoen is wordt het andijviestamppot. De aardappelpuree wordt smeuïg en op smaak gemaakt met kookvocht, lijnzaadolie en nootmuskaat. De stamppot maken we af met zongedroogde tomaten en geroosterde zonnebloempitten.

Woensdag

Vandaag ontbijten we zoet. Dat is niet zo moeilijk, want chocopasta, jam en hagelslag zijn doorgaans gewoon plantaardig. Een plakje Fries roggebrood met pindakaas gaat er ook wel in.

De avondmaaltijd komt uit één pan: deze kruidige pilao met spinazie en tomaat is precies wat we nodig hebben op een al wat klamme, herfstige nazomeravond. Lekker met een pappadum erbij.

Donderdag

Tussen de middag nemen we een warme kom broccolisoep met knoflookcroutons. 's Avonds maken we gnocchi van bakbananen met ratatouille. Mocht de supermarkt onverhoopt geen bakbananen verkopen, zijn gebakken aardappeltjes ook lekker.

broccolisoep

Vrijdag

De werkweek is bijna voorbij en daarom gunnen we onszelf tussen de middag een broodje met een burger. Deze pinda-bonenburgers van Sven zijn lekker snel in elkaar gedraaid.

Makkelijk en toch feestelijk is deze chili van Tertia, zeker als je de chili serveert met zelfgemaakte tortilla's, ijsbergsla, jalapenopepertjes, tabasco en (laat het de kookpolitie niet horen) stukjes ananas uit blik.

Zaterdag

We slapen lekker lang uit en brunchen met broodjes uit de oven, onder andere belegd met gefrituurde tempeh, en kort gebakken champignons met peterselie. Kerstomaatjes, radijs, rucola, komkommer, chutney, pesto, olijven en alle andere schatten uit de koelkast komen ook op tafel. Wat overblijft wordt later wel gebruikt of verwerkt.

In het weekend is het fijn om net wat meer aandacht aan het avondeten te besteden. Hedwigs recepten lenen zich daar uitstekend voor. We hebben zin in pompoen en gebruiken deze voor een spaghetti met geroosterde pompoen en walnootpesto. De pesto maken we zonder Italiaanse harde kaas, dat kan prima. Garneer eventueel met fijngemalen bloemkool, volgens Sophie is dat een verrassend lekker (en zoutarm) alternatief voor geraspte kaas.

Zondag

De perenboom verderop in de straat heeft zijn laatste peren prijsgegeven, dus die hebben we tijdens de wandeling verzameld. Daarmee maken we deze kruidige perencake met hazelnoot, geheel plantaardig met 'lijnzaadei', margarine en havermelk. Lekker, maar ook leuk om te maken.

De week sluiten we lekker kindvriendelijk af met zelfgemaakte patat en falafel uit de friteuse, met een spitskoolsalade en bakjes met snoepgroente. En vooruit, de veganaise en ketchup mogen ook op tafel.

Kruidigeperencake

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama