Open menu

bakbananengnocchikleinBakbananen zijn een belangrijke zetmeelbron in tropische landen. Bij ons zijn ze steeds gemakkelijker te verkrijgen, maar toch zijn we er maar nauwelijks vertrouwd mee. Ze worden nog steeds verward met de kleinere zoete dessertbanaan. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Daarom maken we nu een Braziliaans recept: gnocchi van bakbananen. Dit recept is ontstaan door de enorme Italiaanse immigratie in het land en de aanwezigheid van tropische gewassen. Over de bereiding van de gnocchi lopen de discussies hoog op in Braziliaanse culinaire kringen. Hier geef ik jullie de bereidingswijze die mij veruit het meest bevalt, geïnspireerd door Masterchef Brasil. Hierbij serveren we een kruidige ratatouille. Het klinkt misschien een tikkeltje raar, maar toch een absolute aanrader.

Het is belangrijk dat de bakbananen die je gebruikt voldoende rijp zijn. Laat ze best nog een paar dagen liggen voordat je gebruikt. Er moeten voldoende zwarte vlekjes op zitten. Anders gaat het gerecht mogelijk mislukken. Gebruik zeker geen gewone bananen. Die zijn veel te zacht voor deze bereiding.

Voor 3 personen als hoofdgerecht

Voor de gnocchi:

4 rijpe gele bakbananen (dus met flink wat zwarte vlekjes)
zwarte peper en zout
bloem om te bestrooien
olijfolie om te bakken

Voor de ratatouille:

1 ui
Olijfolie om te bakken
2 teentjes knoflook
1 gele paprika
1 courgette
1 aubergine
70 g tomatenpuree (1 klein blikje)
2 blikken gepelde tomaten van 400 g elk
1/2 tl gemalen komijn
1 tl zout
1 tl sojasaus
1 tl oregano
1 tl basilicum
1 tl sambal
1/2 tl gerookte paprikapoeder
1 afgestreken el rietsuiker

  • Pel de bananen door de boven- en onderkant af te snijden en aan de bolle kant een overlangse insnijding in de schil te maken.Nu kan je de schil er zo afhalen.
  • Kook de bananen 15 minuten in ruim gezouten water. Je kan ze ook in twee snijden, mochten ze zo beter in de kookpot passen. Test met een vork of de bananen zacht zijn, haal ze uit het water en dep ze droog met keukenpapier. Wanneer ze nog heet zijn pureer je ze fijn met een vork of een pureepers. Kruid af met zwarte peper en zout. Zorg dat er geen brokjes meer inzitten. Doe de bananenpuree op een bord en laat hem goed afkoelen in de koelkast of zelf in de diepvries. De puree moet wat opstijven.
  • Hak de ui fijn stoof hem in olijfolie. Snij de aubergine, de paprika en de courgette in stukken en voeg ze toe. Pers de teentjes knoflook uit met een knoflookpers en voeg ze toe. Na een paar minuten bakken, roer je er de tomatenpuree onder. Laat even meebakken. Open de blikken tomaten en snij met een mesje de tomaten in stukken. Dat kan best in het blik zelf. Giet de inhoud van de blikken bij de saus, breng het geheel al roerend aan de kook en voeg de kruiden toe. Laat het geheel minstens een half uur zachtjes pruttelen. Werk af met de rietsuiker
  • Neem een schone en droge snijplank en bestrooi deze met wat bloem. Neem één derde van de bananenpuree, hem op de snijplank met bloem en bestrooi de puree ook nog eens met bloem. Nu rol je de bananenpuree tot een lange worst. Bestrooi indien nodig nog met extra bloem, om plakken te vermijden. Wanneer er banaan aan de plank plakt, schraap je het weg met een groot mes. De bloem hoef je niet in de puree te kneden, het is enkel voor de buitenkant. Snij de bananenworst tenslotte in gnocchi van ongeveer twee cm. Doe hetzelfde met de rest van de bananenpuree.
  • Bak de gnocchi in een hete pan met flink wat olijfolie totdat ze gekarameliseerd en bruin zijn. Draai ze om en bak ze opnieuw goudbruin.
  • Serveer de gnocchi meteen met de ratatouille.

bakbananengnocchi


 Meer gnocchi!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama