Open menu

portobello cheeseburger thbDe week beginnen we met een klein feestje. Dan maken we portobello-cheeseburger met crushed avocado, friet erbij en sinaasappel-kaneel-brownies toe. Op dinsdag koken we een eigenzinnige versie van West-Afrikaanse mafé. Op woensdag eten we dan weer een snelle Baskische piperade met ei. Een ovenschotel met koolrolletjes en kaassaus is verder altijd lekker op een donkere avond. Wonton met een vulling van paddenstoelen en walnoten zijn dan weer ideaal om het weekend te beginnen. Het zaterdagse diner bestaat dit keer uit paddenstoelensoep, pastinaakpannenkoeken en vanille-ijs met warme kriekensaus als dessert. Tot slot bakken we op zondag een herstige kweeperencake.

Maandag

Wanneer er tijdens de week iemand jarig is, mag er ook iets leuks op tafel komen. Het hoeft echter niet per se heel uitgebreid te zijn. Deze portobello-cheeseburger met crushed avocado is daarom perfect voor de gelegenheid. Lekker met een frisse salade en verse frietjes. Mocht je nog wat energie over hebben, bak dan sinaasappel-kaneel-brownies voor achteraf. Die maken het feestmaal compleet.

Dinsdag

Mafé is een Afrikaans stoofpotje op basis van pinda's en tomaten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Mali, maar mafé wordt in vrijwel geheel West-Afrika gegeten. Normaal gesproken worden groentes als wortel, zoete aardappel en okra gebruikt, maar deze absoluut niet authentieke versie van mafé met savooiekool en koolrabi is eigenlijk nog interessanter. Lekker met basmatirijst of bulgur.

Woensdag

Piperade komt uit het Spaanse Baskenland. Officieel hoor je de paprika en tomaat er in vrij lang te stoven, maar dan wordt het gerecht ook wat zwaar. In deze versie van piperade met ei wordt alles kort gebakken, waardoor het gerecht lichter is en bovendien snel klaar. Geef er rijst bij.

Donderdag

Savooiekool en kaas zijn een geweldige combinatie, vinden we. We maken een ovenschotel van koolrolletjes met kaassaus. Zo is de andere helft van die savooiekool van dinsdag ook op. Serveer er verder aardappels in de schil bij, of als je echt wil mag aardappelpuree natuurlijk ook.

Vrijdag

Wontons, dumplings, mandu's of gyoza's zijn allemaal gevulde Aziatische deegkussentjes die gebakken, gestoomd of gekookt worden. Wij maken vanavond wontons met een vegetarische vulling van paddenstoelen en walnoten om het weekend goed te starten.

Zaterdag

Vanavond eten we in stijl. We beginnen met een verwarmende paddenstoelensoep met witte wijn. Lekker met brood en zelfgemaakte kruidenboter, hoewel je dit ook al vooraf als amuse kan geven.

Ze zijn er weer volop: pastinaken. Het is een zeer veelzijdige groente met een zoete, anijsachtige smaak. Je kunt er soep of puree van maken, of roosteren in de oven. Dit keer maken we er pastinaakpannenkoeken mee als hoofdgerecht, gevuld met salade met biet, gebakken peer en Franse blauwe kaas.

Als dessert geven we tot slot vanille-ijs met warme kriekensaus. Deze Belgische klassieker past op elk moment. 

Zondag

Het weer is omgeslagen en de herfst is echt begonnen. Tijd om warm binnen te blijven de keuken in te gaan om lekker te gaan bakken: dan staat er een verse cake klaar voor bij de koffie wanneer je terugkomt van een frisse zondagswandeling. Daarom bakken we een cake met kweepeer. Kweeperen vind je niet in elke winkel, maar met een beetje rondvragen vind je vast wel iemand met een boom in de tuin die er écht te veel heeft. 

kweeperencake

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama