Open menu

risotto met gegrilde pompoen thbWe maken er een feestelijke week van. Sommige gerechten zijn iets uitgebreider, maar niet allemaal. Op maandag maken we een winterrisotto met gegrilde pompoen, schorseneren en paddenstoelen. Daarna gaan we verder met een Hollands-Indiase curry met komijnekaas en een Thaise kokossoep met rijst en daarbij pakora's. Op kerstavond eten we een traditionele Noord-Duitse aardappelsalade. Eerste Kerstdag wordt lekker uitgebreid met pastinaak-pompoensoep en crostini met camembert, blauwe druiven en tijm, stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt en panna cotta van mango. Op zaterdag eten we een lekker winterse Munstiflette. De week sluiten we af met een volkorenkrans met marsepein, appel en maanzaad.

Maandag

We beginnen met winterrisotto met gegrilde pompoen, schorseneren en paddenstoelen van Freya. De ingrediënten komen nu uit Nederland en zijn onovertroffen. Schorseneren kunnen nieuw voor je zijn, maar ze zijn echt heel leuk om een keer klaar te maken. Met de instructies in de tekst moet dat geen probleem zijn.

Dinsdag

Niet iedereen heeft een keukenkastje vol specerijen. Vooral niet-vegetariërs hoor ik nogal eens verzuchten dat je voor veel gerechten “zoveel kruiden nodig hebt die je daarna nooit meer gebruikt”. Vaak is dit ook een reden om buitenlandse recepten dan maar links te laten liggen. Maar zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Voor deze “Holland meets India”-curry heb je helemaal geen versterking nodig, behalve dan zout en peper naar smaak. De komijnekaas doet de rest! Serveer met witte rijst. Maak een extra portie rijst voor 's anderendaags.

Woensdag

We maken een Thaise kokossoep met aubergine. Het is lekker om hier witte rijst in te dopen. Daarom hebben we gisteren een extra portie gemaakt. Lekker met een gerecht als tofukoekjes of pakora's erbij.

thaise kokossoep

Donderdag

Vandaag vieren we kerstavond. Iedere regio regio heeft eigen tradities, hoewel het historisch gezien toch wel vaak om een vrij eenvoudige maaltijd gaat. In Duitsland vieren ze Heiligabend nog vaker iets traditioneler en eten ze bijvoordeeld deze Noord-Duitse aardappelsalade. Serveer met gestoomde broccoli en bijvoorbeeld vegetarische knaks of vegetarische vissticks.

Vrijdag

Kerstdag is voor velen de culinaire hoogmis.Natuurlijk zijn er onze kerstmenu's, maar daarnaast kun je ook een menu samenstellen op basis van ons gewone archief boordevol recepten. Vandaag doen we dit met feestelijke recepten van Hedwig.

Als voorgerecht geven we pastinaak-pompoensoep met een paddenstoelentopping en crostini met camembert, blauwe druiven en tijm. Hoofgerecht wordt modern Hollands: stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt. Afsluiten doen we met een exotische toets: panna cotta van mango met koffiesiroop en walnotencrunch

valentijnsoep

 

Zaterdag

Munstiflette is een lokale variant op de Franse tartiflette, een stevige ovenschotel met aardappelen, spek en kaas, die veel gegeten wordt na de wintersport. Een vegetarische Munstiflette gaat er ook wel in na een fiets- of wandeltocht in de Nederlandse winter! Geserveerd met een frisse salade met vinaigrette wordt het een complete Franse maaltijd.

Zondag

Gebak en zoetigheden krijgen we meer dan voldoende tijdens de feestdagen, daarom kijken we ook wel stiekem uit naar iets dat niet enkel lekker is maar ook nog een klein beetje gezond. Deze volkorenkrans met marsepein, appel en maanzaad van Bakken zonder Beesten is een antwoord op onze wens. Doordat 'ie rond is ontstaat er ook geen strijd aan tafel over het stuk met de meeste spijs. Lekker bij het ontbijt maar ook bij de koffie.

kerstkrans bakken zonder beesten

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama