Open menu

nasi goreng tempeh thbDeze week doen we haasje-over tussen Aziatische gerechten en klassiekers van bij ons. We beginnen met een Aziatisch gerecht dat bij ons ook klassiek geworden is: nasi goreng. Daarna maken we gegratineerd witlof, mie met broccoli en hoisintofu en langgestoofde zuurkool. Het weekend starten we met een Aziatische lasagne met shiitake en spitskool. Op zaterdag dineren we met Mari's prei in biersaus. Op zondag sluiten we de week af met bananenbrood met gember. 

Maandag

De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven rijst is in Indonesië uitgeroepen tot nationaal gerecht. Ieder Indonesisch gezin heeft zijn eigen versie(s) van nasi goreng, net als veel Nederlandse gezinnen, overigens. Nu maken we Eelco's persoonlijke versie van nasi goreng met tempeh, spitskool, wortel en taugé, geserveerd met simpele, zelfgemaakte seroendeng en een ietwat Europese atjar.

Dinsdag

Gegratineerd witlof is één van de klassiekers uit de Belgische keuken. Het blijft een populair gerecht thuis, op restaurant en ook als kant-en-klaarmaaltijd in de supermarkt. De klassieke plak ham hadden we misschien kunnen vervangen door vegetarische boterhamworst, maar we hebben besloten om ze gewoon weg te laten. Ronde plakken worst rond het witlof draaien is tenslotte ook maar een gefriemel. In plaats daarvan maken we er lekker onze eigen versie van met een saus die rijker - en lekkerder - is dan gebruikelijk. Serveer met aardappelpuree of met een stukje brood.

Woensdag

Terug naar de Aziatische keuken. We gaan voor mie met broccoli en hoisintofu. Hoisin is een Chinese zoet-hartige saus waarin onder andere suiker, gefermenteerde sojabonen en knoflook verwerkt zijn. Tofu is ideaal voor dit recept, omdat het als een spons de hoisinmarinade kan opnemen. Met extra sesamolie en vijfkruidenpoeder komen de oosterse smaken nog meer naar voren. 

Donderdag

Zuurkool hoort bij de Hollandse winter. Dit keer nemen we de tijd en laten we op advies van Tertia de zuurkool anderhalf uur stoven, zodat hij een heel andere smaak krijgt. Lekker met aardappels in de schil, vegetarische knakworstjes en een lik mosterd.

Vrijdag

Deze Aziatische lasagne met shiitake en spitskool is een leuk cross-over gerecht die dat overhelt naar de Aziatische zijde. De vorm is weliswaar Italiaans, maar de ingrediënten, waaronder wontonvellen, gember en shiitake, en ook de smaak zijn Aziatisch. Een mooi gerecht om het weekend feestelijk mee in te zetten.

Zaterdag

Redactrice Mari schrijft kookboeken, ze bekenkt recepten voor Vegatopia en daarnaast maakt ze ook wel eens kookfilmpjes voor YouTube. Dit recept voor prei in biersaus is een goed element voor een geslaagde zaterdagavond. Zorg wel dat je vegetarische worcestersaus gebruikt. Geef er aardappels in de schil bij, wortelstamppot, verse pasta of waar je ook maar zin in hebt.

Zondag

De week eindigen we met zelfgebakken bananenbrood met gember. Dit recept is een mengeling van Europese en tropische elementen en ook nog eens een goede manier om die overrijpe bananen eens weg te werken. Lekker bij het ontbijt of bij de koffie. Dit bananenbrood blijft wel een aantal dagen goed, dus wat overblijft mag daarna mee in de broodtrommel.

gemberbananenbrood

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama