Open menu

huzarensalade thbLange, donkere avonden die je binnen door moet brengen. In plaats van zwartgallig te worden doen we er gewoon alles aan om er het beste van te maken. Een goed humeur begint vaak met lekker eten. Daarom maken we deze week een reeks verwarmende wintergerechten die ons meteen in de juiste sfeer brengen. Op maandag maken we pasta met spinazie en briesaus, op dinsdag een mooie versie van hete bliksem. Daarna maken we Finse spinaziepannenkoeken en een venkel-champignonrisotto met saliespruitjes. Op vrijdag eten we buffalo bloemkoolwings. Op zaterdag mag het iets uitgebreider met een lichte huzarensalade, korstloze quiche met witlof en peer en ijs met warme kriekensaus. Afsluiten op zondag doen we met een Braziliaanse torta holandesa.

Maandag

Pasta, spinazie en brie worden wel vaker verwerkt tot één gerecht. Meestal associëren we dit dan met de typische studentenkeuken: snel, goedkoop, met weinig inspanning maar ook niet echt culinair hoogstaand. Toch kun je hiervan met een klein beetje meer moeite een mooi hoofdgerecht maken. Het kost je hooguit 20 minuten om het klaar te maken.

Dinsdag

Een oud recept in een modern jasje: we maken hete bliksem, stamppot met appel, en daarbij cranberrycompote, gekarameliseerde uien en gemarineerde tempeh. Zo krijg je een stijlvolle maaltijd. Indien je geen verse cranberry's vindt in de supermarkt, kun je ook een pot canberrycompote of -jam nemen.

Woensdag

Eenvoud is één van de kenmerken van de Finse keuken. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van ingrediënten die in het hoge noorden lokaal verbouwd kunnen worden, zoals granen en knolgewassen. Gelukkig is eenvoud geen synoniem voor saaiheid. Een mooi voorbeeld zijn de in Finland zeer populaire spinaziepannenkoeken met wintergroenten. Mocht je nog wat cranberry's over hebben van gisteren, gebruik deze dan in plaats van de vossenbessen.

Donderdag

Spruitjes en champignons zijn goede vrienden van elkaar. Deze romige venkel-champignonrisotto met rozemarijn combineert dan ook goed met de beetgare spruitjes, lekker kruidig met salie. Een troostrijke maaltijd die je in een half uurtje op tafel zet.

saliespruitjes venkelrisotto

Vrijdag

Traditionele buffalo wings zijn gefrituurde stukjes kip met een pittige saus die rijk is aan natrium. Wij maken buffalo bloemkoolwings, een vegetarische versie met bloemkoolroosjes die we in de oven bakken en we vervangen de hete saus door harissa. Lekker bij de borrel of als hoofdmaaltijd met verse friet erbij.

Zaterdag

We maken er een mooie avond van met een gezellig etentje. Als voorgerecht geven we frisse huzarensalade. Deze is net ietsje anders dan het originele recept en vooral minder zwaar.

Als hoofdgerecht maken we gegratineerde witlof met peer uit de oven. Eigenlijk bereid je in dit recept een quiche, maar laat je het deeg buiten beschouwing. De vulling die je over de groenten heengiet, lijkt op een quichevulling, vandaar. Geef er eventueel nog een groene salade bij.

Afsluiten we doen met vanille-ijs met warme kriekensaus. Een makkelijk dessert, want de saus kun je van tevoren klaarmaken. Maar toch erg lekker.

Zondag

Niets troost zo goed als een flinke portie chocolade, suiker en slagroom. Dat weten ze ook in Brazilië. Daarom bedachten ze daar torta holandesa. Ondanks de naam komt deze toch niet in Nederland. De taart kun je goed bewaren in de diepvries. Zo staat er altijd een stukje klaar wanneer je daar echt zin in hebt.

witlof en peer oven

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama