Open menu

broodjevegakipSambal erbij? Ja, hoor! Want deze week maken we het lekker pittig. We kiezen voor gerechten uit bijna alle hoeken van de wereld. Op maandag maken we alvast penne all'arrabiata. Op dinsdag zetten we Peruaanse aardappelsalade op tafel en op woensdag chic fastfood met pittige bloemkool-bonenburgers. Verder maken we nog een Maleisische groentecurry, een Surinaams broodje vegakip-kerrie en voor zaterdag iets uitgebreider Indiaas: pompoenkorma, Bombay aloo en geurige rijst. Op zondag maken we tot slot een tosti met zelfgemaakte pittige pindakaas en zelfgebakken volkorenbrood.

Maandag

We beginnen met een Italiaanse klassieker, penne all'arrabiata. De perfecte pasta voor wie van wat pit houdt. De saus is makkelijk te bereiden en je kunt hem uiteraard zo pikant maken als je zelf wil.

Dinsdag

Peru is bekend voor zijn uitgebreide keuken. Daar horen ook pikante gerechten bij. Vandaag proberen we papa a la Huancaína, een aardappelsalade met een pittige kaassaus. We serveren deze als voorgerecht. Als hoofdgerecht houden we het simpel: gegrilde paprika en courgette met oregano en pikant paprikapoeder, een paar plakjes advocado en rijst.

Woensdag

Tijd voor zelfgemaakte burgers. We maken pikante bloemkool-bonenburgers. We serveren ze tussen een ciabatabroodje en geven er de relish bij die je ook in het recept vindt. Chic fastfood dat ook wel past op een weekdag.

Donderdag

Deze Maleisische kokoscurry smaakt heerlijk met gekookte witte rijst en een bergje kort gekookte jonge bladspinazie. Voeg naar smaak chilipeper toe; als niet iedereen van pikant eten houdt, dan kun je gedroogde chilivlokken gebruiken en die pas op het laatst aan een deel van de curry toevoegen.

Vrijdag

Een broodje kip-kerrie is een Surinaamse klassieker, met reden. Vanavond zetten we het weekend in met een broodje vegakip-kerrie. Heerlijk om even de winter te vergeten en je in een tropische omgeving te wanen.

broodjevegakip

Zaterdag

Een deftige Indiase maaltijd bestaat liefst minstens uit een dry curry (zonder saus) en een wet curry (met saus). Je kunt nu nog volop flespompoenen vinden, daarom gebruiken we er eentje voor de pompoenkorma met kokosmelk. Als tweede curry maken we Bombay aloo, een aardappelcurry. Lekker met geurige rijst en naanbrood.

Zondag

In de VS eten ze peanut butter and jelly, maar hier hebben we liever pindakaas met sambal - mogelijk door de Indische invloed in Nederland. Met een keukenmachine en een paar ingrediënten draaien we zelf een pittige pindakaas in elkaar. Indien je wat meer hebt, kun je zelfs je eigen volkorenbrood bakken want zo moeilijk is dit niet. 

Als lunch maak je dan een tosti met volkorenbrood, pittige pindakaas en wat goed uitgelekte atjar tjampoer of atjar taugé ertussen.

papa a la Huancaina 2x

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama