Open menu

tofuburgers"Wat eet je dan nog wel als vegetariër?" Heel veel lekkere dingen! Deze week geven we een reeks gerechten die interessant zijn voor onder andere beginnende vegetariërs of flexitariërs die nog een beetje bang zijn om soms "het vlees te missen", maar die wel hun mannetje of vrouwtje staan in de keuken. Dit natuurlijk zonder meteen een hele lading imitatievlees te gaan kopen. Op maandag beginnen we met tofu met gekruide pindasaus. Op dinsdag zetten spaghetti met linzenbolognese op tafel en op woensdag een tempehstoofpot op grootmoeders wijze. Op donderdag is het tijd voor een ovenschotel van witlof en kaas met daarbij een pittige aardappelpuree. Het weekend zetten we in met een broodje paddenstoelenkroket. Op zaterdag maken we onze eigen Oosterse burgers. Afsluiten doen we op zondag met een gevuld braadstuk van linzen met balsamicochampignons.

Maandag

Deze makkelijke tofu met gekruide pindasaus is een beetje zoet, een beetje zuur en een klein beetje pittig. Perfect voor op een gewone, doordeweekse avond. Lekker erbij: gebakken rijst met een half, fijngesnipperd preitje, verse sperzieboontjes en wat schijfjes komkommer. Extra lekker met een handjevol emping.

Dinsdag

linzenbolognaisekleinOver spaghetti bolognese, of correcter pasta al ragù, is al veel gezegd en geschreven. Je vindt traditionele versies in goede Italiaanse restaurants, maar in de supermarkt vooral mierzoete tomatensaus met gehaktkruimels die eigenlijk de naam niet zouden mogen dragen. Daarom maken we vandaag een linzenbolognese, gebaseerd op het originele recept.

Woensdag

Geregeld komt tijdens een winters etentje met omnivore vrienden of familie een klassiek stoofgerecht met vlees op tafel. Het is vaak lastig voor de kok om iets vergelijkbaars te maken voor de vegetariërs aan tafel. De smaken van grootmoeder worden heel goed omvat in deze vegetarische stoofpot op grootmoeders wijze, waarbij gestoofde tempeh centraal staat. Serveer klassiek met haar stroperige saus met gekookte groene groenten en brood of een (groente-)aardappelpuree.

Donderdag

Tijd voor een lekkere ovenschotel voor een koude winteravond. Hedwig maakte voor Vegatopia deze ovenschotel met witlof en kaas en daarbij kruidige aardappelpuree. Dit gerecht heeft geen echte vleesvervanger, maar dat is ook niet nodig, want door de kaas is het pittig en vullend genoeg.

Vrijdag

Vandaag halen we de friteuse uit de kast. We maken lekkere kroketjes van oesterzwammen en champignons. Kleine kroketjes kunnen als borrelhapje, grotere exemplaren zijn ideaal voor een broodje kroket met truffelmayonaise of Zaanse mosterd.

KroketjesPaddenstoelenAnneliess

Zaterdag

We gaan nog een keertje aan de slag met tofu. Samen met een aantal andere ingrediënten, zoals gember en wortel, maken we hiervan Oosterse burgers. Voor erbij maken we een salade met komkommer en witlof met een dressing van sesamolie, azijn, sojasaus, geraspte rauwe knoflook (niet te veel) en eventueel een tikkeltje suiker. En ook nog sobanoedels opgebakken in sesamolie en eventueel een rood pepertje. Werk af met geroosterd sesamzaad. 

Zondag

Traditioneel hoort er op zondag een fink gebraad op tafel te staan. Voor haar kookboek Linzen! maakte Joke Boon een gevuld braadstuk van linzen met balsamicochampignons. Dit eenvoudig te maken linzennotenbrood krijgt door de umamirijke ingrediënten een bijna vlezige smaak. Lekker met gebakken aardappeltjes en een frisse salade. 

linzenbraadstuk

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama