Open menu

bloemkoolovenschotel thbWe zijn al in de maand maart beland. Daarom gaan we deze week specifiek koken met recepten uit deze maand, telkens uit een ander jaar. Op maandag maken we alvast een kruidige wortelsoep en een salade van gele bieten. Op dinsdag zetten we Gentse waterzooi op tafel, op woensdag spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas en daarna een ovenschotel van bloemkool met mosterdsaus en nigella. Op vrijdag vieren we een vooruitgeschoven Perzisch Nieuwjaar met kuku sabzi, een Iraanse kruidenomelet. Op zaterdag mag het ook feestelijk met gevulde uien met kaas en gestoofde venkel in tomaten-portosaus. Om de week in zoetheid af te sluiten bakken we hazelnoottaartjes met kokos-chocovulling en rode vruchten.

Maandag

We hebben een grote zak wortels gekocht en maken hier nu gretig gebruik van voor een kruidige wortelsoep. Als hoofdgerecht maken we een salade van gele bieten. Wel geven we hier geen brood bij, maar lekkere aardappelkroketten. Beide recepten komt uit maart 2014.

Dinsdag

Gentse waterzooi is een traditioneel streekgerecht uit, natuurlijk, Gent. Je kunt het gerecht het best omschrijven als een maaltijdsoep met een neiging naar een gewoon hoofdgerecht. Toenmalige redacteuren hadden me vaker gevraagd om hier een vegetarische versie van te maken. Ik heb dit toen afgeschoven, omdat ik minder vertrouwd ben met dit gerecht. Gelukkig is Karl dit wel en maakte hij in 2018 zijn eigen erg geslaagde versie van Gentse waterzooi

GentseWaterzooiKarl

Woensdag

In 2016 maakte Marleen op basis van de inhoud van haar koelkast deze spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas. Uit spontane momenten ontstaan vaak de leukste recepten. Dit is een volledige maaltijd op zich. Iets minder conventioneel kun je er wel nog Libanees brood bij serveren.

Donderdag

Tijd voor een ovenschotel met bloemkool, een recept van Eelco uit 2017. Naast de bloemkool spelen mosterd, kummel en venkelzaad een hoofdrol in deze ovenschotel, die al sinds jaren regelmatig bij hem op tafel komt. Het krokante kaaslaagje met nigellazaad maakt het gerecht af. Traditioneel en exotisch tegelijk. Je mag zelf kiezen of je aardappels of volkorenpenne wil gebruiken, beide varianten zijn lekker.

Vrijdag

Het Perzische nieuwjaar Noroez vind dit jaar plaats op 20 maart. Voor dit feest hebben ze typische gerechten zoals een kruidenomelet met ondere andere dille, peterselie en koriander, een recept dat we vorig jaar brachten. We willen geen twee weken meer wachten en maken ze vanavond al klaar met daarbij nog hummus, brood, tomaat en Griekse yoghurt

Zaterdag

In 2019 maakte Hedwig gevulde uien met kaas en soldaatjes, een leuk voorgerecht voor klein feestelijk moment. Mogelijk heb je de ingrediënten al in huis. Als hoofdgerecht maken we gestoofde venkel in tomaten-portosaus uit hetzelfde jaar. Serveer met rijst en sperzieboontjes. 

gevulde uien

Zondag

De week eindigen we met hazelnoottaartjes met kokos-chocovulling en rode vruchten van Jessi uit 2015. Kokos, rode vruchten en hazelnoten gaan allemaal erg goed samen met chocolade. Dit recept brengt deze ingrediënten allemaal bij elkaar in een klein taartje en is ook nog eens helemaal vegan. De taartjes smaken heerlijk bij een kopje koffie of als onderdeel van een high-tea.

Hazelnoottaartjes jessi 350x600  Hazelnoottaartjes 2  jessi 350x600

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama