hartige radijsjestaart kleinReizen naar het buitenland wordt gelukkig beetje bij beetje weer mogelijk. Toch blijven we deze week culinair gezien lekker in Nederland. We maken vooral moderne versies van klassieke Nederlandse gerechten. Op maandag maken we een zonnige stamppot met tomaat en lente-ui met zelfgemaakte geitenkaaskroketjes. Op dinsdag eten we vegetarisch zoervleisj van linzen en op woensdag een aardappelsalade met bruine bonen en munt. Daarna gaan we verder met een hartige radijstaart en satésauskroketten. Op zaterdag dineren we met rode kool en taartjes met geitenkaas en noten. Als nagerecht eten we suikerbroodpuddinkjes met kruidenbittersaus, en roomijs met karamel. De week sluiten we af met een echte klassieker: Hollandse appeltaart.

Maandag

We beginnen met een zonnige stamppot met tomaat en lente-ui. Daarbij geven we snelle geitenkaaskroketjes die we  maken van een rolletje geitenkaas.

Dinsdag

Zoervleisj is één van de meest bekende Limburgse gerechten. We maken voor vanavond vegetarisch zoervleisj van linzen. Geef hierbij gestoomde broccoli en aardappels in de schil. Maak een dubbele portie aardappels voor morgen.

Woensdag

Op het menu staat aardappelsalade met bruine bonen en munt. Met een combinatie van winter- en zomeringrediënten past dit gerecht prima op een lentedag. Koud als het buiten al lekker warm is, en lauw als de temperatuur toch nog wat tegenvalt. Dit een gerecht op zich, hier hoeft niets meer bij.

Donderdag

In 2020 kwam het erg leuke kookboek Lekker Lokaal van Laura De Grave uit. Hieruit maken we vandaag de hartige radijstaart, die erg lekker is maar ook nog mooi oogt. Geef er een salade bij van komkommer, kerstomaten en groene olijven, afgewerkt met olijfolie, wijnazijn, peper en zout.

hartige radijsjestaart

Vrijdag

Nederland is een land van frituursnacks. Eén van de klassiekers is de satékroket. Hiervan maken we nu een vegetarische versie, de satésauskroket. Serveer met ketchup tussen een zacht broodje, met friet of gewoon bij de borrel met loempiasaus.

Zaterdag

Vanavond maken we een creatief dinertje. Als hoofdgerecht geven we rode kool en taartjes met geitenkaas en noten van de persoonlijke kookblog van redactrice Hedwig. Het dessert is zelfs een tikkeltje decadent en dat mag: suikerbroodpuddinkjes met kruidenbittersaus, roomijs met karamel. Het is afkomstig uit het Nieuw-Hollands kerstmenu, helemaal uit 2004 maar nog steeds erg hip.

Zondag

Eindigen doen we helemaal in stijl met een klassieke appeltaart. Serveer de taart warm, lauw of koud met slagroom. Mocht je nog ijs over hebben van gisteren, dan kan dat er ook bij. Ter variatie kun je eventueel wat kardemom toevoegen.

Hedwig rode kool 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter