andijviestamppot thbDe lente is in het land: eindelijk krijgen we beter en warmer weer. Daarom koken we deze week lekker gevarieerd met seizoensgroenten. Beginnen doen we met verse spinazie met kikkererwten. Daarna maken we een kruidig bulgurstoofpotje met wortel en koolrabi. Op woensdag eten we lekker andijviestamppot en op donderdag een warme maaltijdsalade van asperges, krieltjes en oude kaas. Het weekend starten we met quesadilla's met andijvie, kastanjechampignons en blauwe kaas. Op zaterdag lunchen we met een salade van geroosterde bloemkool en citroen. Tot slot bakken we op zondag een rarbarberkruimeltaart met pecannoten.

Maandag

Eenvoudig kan ook lekker zijn. Daarom een gemakkelijk gerecht met spinazie en kikkererwten. We snijden een ui fijn en bakken ze glazig in wat olie. Hak of rasp 2 of 3 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Was een pak verse spinazie en hak grof. Doe er nu beetje bij beetje de spinazie in de pan. Wanneer het geheel goed begint te slinken, voeg je een half (of heel) blik kikkererwten. Laat nog even meewarmen. Kruid af met peper en zout. Serveer met rijst.

Dinsdag

Koolrabi is nu ook in het seizoen, maar toch zien we deze groente maar al te vaak over het hoofd. Als je hem vindt, is hij vaak ook nog relatief duur. Toch maken we hem vanavond lekker klaar. Het is een veelzijdige groente die ook rauw lekker is, maar vanavond gaan we voor een bulgurstoofpotje met wortel en koolrabi.

Woensdag

Tijd voor een klassieker. We maken een simpele andijviestamppot volgens het principe van twee delen aardappel en één deel groente. We nemen een halve andijvie. Die maken we schoon en snijden we fijn. Bak hem gaar met een uitje en eventueel een teentje knoflook. Pas op voor te veel kookvocht! Pureer de aardappels, voeg boter en eventueel melk naar smaak toe. Meng er de andijvie onder en kruid af. Serveer met simpele vegaballetjes of falafel en wat mosterd.

Donderdag

De verse asperges slaan we deze week natuurlijk ook niet over. We eten een warme maaltijdsalade van asperges, krieltjes en oude kaas. Let op: dit recept gaat uit van voorgekookte krieltjes uit het koelvak. Maar natuurlijk kun je ook ongeschilde krieltje koken. Dan hoef je ze natuurlijk niet in de pan te bakken, hooguit kort opstoven in boter indien je dit lekker vindt. Maar noodzakelijk is dit ook niet. 

Vrijdag

Quesadilla's zijn van oorsprong Mexicaans, maar vandaag maken we er Franse quesadilla's van. Aan het basisprincipe van tortilla en kaas tornen we echter niet. Als vulling gebruiken we de overgebleven helft van de andijvie, kastanjechampignons en blauwe kaas. Zo krijg je een heel ander gerecht. Andijvie hoeft tenslotte niet altijd in de stamppot te belanden. 

Zaterdag

Voor vandaag maken we enkel een lunchgerecht, want vanavond gaan we uit eten. Dat wil niet zeggen dat de lunch niet een beetje feestelijk mag zijn. Daarom eten we een salade van geroosterde bloemkool en citroen met de daarbij warm pitabrood.

Zondag

Het is voorjaar, dus tijd voor rabarber! Rabarber kan in heel wat verschillende desserts. Zelfs op het vlak van taart kun je haast eindeloos variëren. We bakken dit keer een rarbarberkruimeltaart met pecannoten. Dit is een taart met een cake-achtige bodem en een verrassende deksel van kruimels met pecannoten.

Rarbarberkruimeltaart met pecannoten

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter