Open menu

frisse koolsalade thbHet is mooi weer en dan hebben we zin in fris eten. Toch wisselen we nog een beetje af tussen zomerse gerechten en gerechten die op elke dag passen. Op maandag maken we alvast een simpele pasta met spinazie en paddenstoelen. Op dinsdag eten we brochette van quinoa met een salade van radicchio, wortel en halloumi. Daarna maken we twee keer een gerecht van Helen: een frisse koolsalade met druiven en daarbij gebakken aardappels, gevolgd door een groenten-ovenschotel met venkel. Op vrijdag zetten we het weekend in met Zuid-Indiase dosa's met een vulling van aardappel en rode biet. 's Anderdaags houden we dan weer een barbecue in Indiase stijl met spinazie-paneerburgertjes met muntyoghurt. Afsluiten doen we in zoetheid op zondag met een aardbei-rabarbercrumble. 

Maandag

We beginnen de week met een leuk doch makkelijk recept. We maken een simpele pasta met paddenstoelen en spinazie voor twee. Snij een uitje fijn en stoof het glazig in olijfolie, voeg hierna 2 fijngehakte teentjes knoflook toe, een half pond fijngesneden kastanjechampignons en een bakje oesterzwammen in reepjes. Bak ze gaar op middelhoog vuur. Voeg nu 300 gram verse spinazie toe en bak kort mee. Werk af met peper en zout. Serveer met penne en gemalen harde kaas.

Dinsdag

Op de website van Oxfam Wereldwinkels België vonden we een erg leuk recept voor een brochette van quinoa. Serveer samen met de salade van radicchio, wortel en halloumi die je ook bij het recept vindt. Geef er eventueel ook nog een stukje brood bij.

Woensdag

Het is mooi en dus tijd voor een orginele salade, een frisse koolsalade met druiven. Geef hierbij gebakken aardappels en eventueel een vegaburger.

frisse koolsalade

Donderdag

Redactrice Helen maakte naast de koolsalade ook dit recept voor een groenten-ovenschotel met venkel, met een lekker knapperig kaaskorstje. Er komt tamelijk wat vocht uit de groentes, dat achterblijft in de schaal als je de groenteschotel opschept. Dit vocht zit boordevol smaak! Serveer dit als bouillon in een klein glaasje bij het gerecht, of serveer de groenteschotel met zilvervliesrijst, waar je de bouillon overheen schenkt.

Vrijdag

Dosa's zijn soort pannenkoeken gemaakt van gefermenteerde rijst en linzen, afkomstig uit het zuiden van India. Je kunt ze zelf maken, maar in toko's met een Indiaas aanbod vind je ook kant-en-klare mixen waar je enkel nog water en best ook wat karnemelk aan toevoegt. Dat scheelt wat voorbereiding. Met de vulling kun je eindeloos variëren, maar een aardappelvulling is toch een klassieker. We gaan voor masala dosa's met rode biet en aardappel om wat extra kleur aan het gerecht te geven.

Masala Dosas met rode biet en aardappel

Zaterdag

Een barbecue is doorgaans erg traditioneel met aardappelsalade, pastasalade en vegaworstjes. Maar vanavond voor een keer niet, want we gaan net zoals gisteren de Indiase toer op. We serveren spinazie-paneerburgertjes met muntyoghurt. Erbij geven we naanbrood en magnochutney.

Zondag

Wanneer aardbeien en rabarber in het seizoen zijn, moet je er dankbaar gebruik van maken. Dat doen we vandaag dan ook. Voor het vieruurtje combineren we zelfs beide in een lekkere aardbei-rabarbercrumble, het zure van de rabarber en het zoete van de aardbei vullen elkaar goed aan .Laat de crumble een klein beetje afkoelen voordat je hem opeet. Ook lekker met een bolletje vanilleijs.

aardbeirabarbercrumble

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama