Open menu

Keshi yena kleinOmdat het deze week geen hoogzomer wordt, zetten we zeer diverse gerechten op het menu. Om een beetje een vakantiesfeer thuis te creëren, kiezen we wel meestal voor een exotische inslag. Beginnen doen we met een simpel gerecht van selder, champignons en noedels. Op dinsdag maken we een Oosters wokgerecht met broccoli, paprika en tofu. Daarna gaan we voor een flink contrast: koude bietensoep uit Litouwen. Op donderdag eten we Amerikaans-Italiaanse fettucine alfredo en op vrijdag Indische maïskoekjes. Keshi yena is dan weer ideaal voor een zaterdagavond. Op zondag tot slot bakken we een lekkere frambozentaart.

Maandag

We houden het simpel vandaag. We hebben nog wat groene selder in de koelkast die bijna slap wordt. We snijden hem in stukjes en bakken hem in wat olie met knoflook naar smaak en met wat komijnzaad. We doen het deksel op de pan en voegen eventueel een beetje water toe. Wanneer de selder zacht wordt voegen we in stukken gesneden champignons toe. Werk af met sojasaus en sambal badjak. Serveer met noedels. Satésaus mag er ook bij.

Dinsdag

We gaan opnieuw voor Oosters geïnspireerd, maar het mag nu wel iets verfijnder. Daarom maken we een Oosters wokgerecht met broccoli, paprika en tofu. Voor een paar dingen moet je mogelijk naar de toko, maar dan heb je die wel voor lang. Serveer met rijst en eventueel wat komkommer atjar.

Woensdag

Bietensoep of borsjt is erg populair in een groot deel van Europa. Vele landen hebben hun eigen variant of varianten. Vandaag maken we Litouwse bietensoep met dille en karnemelk. Serveer deze koude soep met gekookte aardappels, koud of warm. Afternatief geef je de soep als voorgerecht en bak je daarna hartige pannenkoeken gevuld met geraspte kaas.

Donderdag

Fettuccine alfredo, ook wel pasta alfredo, is een van oorsprong Italiaans gerecht dat gecommercialiseerd werd in de Verenigde Staten. Intussen is het een soort van culinair begrip geworden met heel wat varianten. Maar toch gaan wij terug naar het oorspronkelijke recept. Serveer met gemengde salade met in ieder geval olijven en rucola.

alfredogroot

Vrijdag

Voor vanavond maken we Indische maïskoekjes. Ze zijn hartstikke multifunctioneel: voorgerecht, borrelhapje, in de lunchtrommel.. En kinderen vinden ze ook lekker. Ze zijn lekker op zichzelf of met een dip, bijvoorbeeld korianderchutney.

Zaterdag

Keshi yena is een traditioneel gerecht uit de ABC-eilanden, maar helaas is het bij ons nog niet echt bekend. Deze vegetarische keshi yena met linzen is een ideaal gerecht voor een zonnige zaterdagavond. Serveer met rijst en gebakken bakbanaan. Sluit af met een mojito!

Keshi yena bord

Zondag

Het frambozenseizoen is volop bezig. Een frambozenstruik gedijt trouwens ook prima in een pot op een balkon en je hebt er jaren plezier van. Bij een redelijke oogst kun je deze heerlijke frambozentaart bakken. Bij gebrek aan eigen frambozen kun je ook diepvriesframbozen gebruiken. Die zijn minder duur dan verse. Je gaat ze sowieso koken en dan is er geen verschil in smaak meer.

frambozentaart thb

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama