Open menu

preitaart thbOm de zoveel tijd vragen we een redacteur of gastredacteur in een weekmenu samen te vatten hoe ze zoal eten. Deze week is het de beurt aan Emma. Haar weekmenu is geïnspireerd op het seizoen. Als het even kan, gaan manlief en ik op zaterdag samen naar de biologische weekmarkt en vullen een groentetas vol. Er wordt meestal samen gekookt en een gerecht wordt bedacht op basis van wat de groentela ons (nog) biedt. Die voorraad wordt ook regelmatig aangevuld uit de tuinderij waar ik als vrijwilliger werk. Groenten uit de oven - met wat dan ook erbij - zijn populair en zo kunnen nog wel eens nieuwe gerechten ontstaan, maar we hebben zo ook onze klassiekers.

 Maandag

Maandag roept om comfort food en dus eten we een lekkere pasta. Vandaag wordt het een nieuw recept met biet, radicchio en honing uit de oven - dat afgelopen donderdag op de site verscheen. In september zijn er volop nieuwe bieten, en ook de radicchio (een Italiaanse wintergroente) groeit nog goed. De honing komt van een Oostenrijkse berg: we konden het niet laten een potje mee te nemen uit een berghut. We eten zo’n pasta graag met mozzarella, ricotta, blauwe kaas of Parmezaanse kaas.

Dinsdag

Dinsdag zijn we laat thuis van het werk en maken gemakkelijke noedels met tofu, zoals dit recept van Jolanda.  In plaats van spitskool gebruiken we ook vaak spinazie, paksoi of Chinese kool en in plaats van tofu cashewnoten of een gekookt eitje. Een beetje citroensap op het laatst door de roerbak is ook lekker!

Sobanoedels met spitskool en tofu

Woensdag

Woensdag komt mijn favoriete wintergroente op tafel: pompoen. Daar hebben we dan ook verschillende favoriete recepten mee. Één daar van is couscous met pompoen en tomatensaus. Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Ottolenghi, die - heel verrassend en oh zo lekker- steranijs gebruikt in zijn tomatensaus. Een vereenvoudigde versie zit nu in ons wekelijkse repertoire!

Een simpele versie van het originele recept voor twee: snij 1 kleine rode ui in ringen en een kleine oranje pompoen (of een halve grote) in dunne plakken. Bak ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden celsius) samen met 2-4 hele, ongepelde teentjes knoflook en besprenkeld met olijfolie gaar. Keer de groenten halverwege de baktijd om. Maak ondertussen de tomatensaus: bak een kleine gesnipperde ui in olijfolie. Voeg een snufje chilipeper, kaneel, 1 steranijs en een blik tomaten toe, laat sudderen tot de pompoen gaar is. Serveer de saus over de pompoen, ui en knoflook uit de oven met daarbij couscous. Ik maak het graag nog af met wat verse peterselie uit mijn balkontuin.

Donderdag

Op donderdag eten we preitaart, een succesrecept dat in mijn jeugd meestal wekelijks op tafel kwam en mijn ouders ook nog steeds regelmatig maken. De taart doet het zelfs nu nog goed bij etentjes. Wat hem bijzonder maakt? De grote hoeveelheid kerrie.  Serveer met een simpele wortelsalade.

preitaart

Vrijdag

Op vrijdag is het frietdag. Vroeger werden ze thuis zelf gesneden en gebakken door mijn vader. Nu zijn we lui en eten ovenfriet met daarbij een Griekse salade of een andere salade naar gelang het seizoen: bijvoorbeeld wortel of venkel. Ik geef de voorkeur aan ‘echte’ mayo, maar zoek je nog een veganistische mayo, zie dan onze grote vegan-mayotest.

Later op de avond maken we nog een ijsje: een bol vanille-ijs met frambozen (ook uit de diepvries, even laten ontdooien) en gehakte pure chocolade.

Zaterdag

Het is weekend! De groentevoorraad wordt weer aangevuld en er is zin en tijd om te koken, dus we maken een nieuw recept uit een kookboek. Vorig jaar kreeg ik Flavour van Ottolenghi, maar ook onder andere de kookboeken van Yvette van Boven zijn momenteel favoriet. Een heel bijzonder recept uit "Flavour" is broccoli met paddenstoelenketchup. De smaak van de paddenstoelenketchup is echt fantastisch en vormt een uitstekend paar met de geroosterde broccoli. We eten het graag met witte rijst.  Dit recept werd ook geplaatst op de website van The Guardian:  ‘Purple sprouting broccoli with mushroom ketchup’.

Ook bak ik (of samen) iets zoet,s want er komt bezoek. Wat en hoe uitgebreid er gebakken wordt hangt af van waar ik zin in heb: koekjes, taart of cake, fruit van het seizoen of iets met chocolade. Vandaag wordt het een cake met kweepeer.

kweeperencake

Zondag

Op zondag gaan we naar buiten, fietsen en wandelen. 's Avonds hebben we geen zin meer om ingewikkeld te koken, dus nogmaals een familieklassieker: gierst met linzen, sperziebonen en appelmoes. Een eenvoudig en kindvriendelijk maaltje. Men neme voor 2 personen: 150 gram gierst, 40 gram bruine of groene linzen, kook deze in ongeveer 25 minuten samen gaar. Dop en kook ondertussen 400 gram sperziebonen in zo’n 10 minuten ‘al dente’. Serveer samen met zelfgemaakte appelmoes en eventueel nog wat vers geraspte Hollandse kaas.  Als toetje hebben we nog een stuk taart van gisteren.

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama