Open menu

preitaartPrei kan het hele jaar rond. In de zomer komt de wat zoetere zomerprei van de Nederlandse grond, in de winter de stevigere winterprei. De groente heeft niet zo vaak de hoofdrol op tafel, maar wordt vaak in combinatie met andere groenten gebruikt: in ovenschotels, Aziatische gerechten, stamppot, soep of saus. Echter, als het op een quiche of taart van prei aankomt, valt het me altijd op dat ieder huishouden daar een heel eigen variant op heeft. Vandaag mijn familierecept voor een doordeweekse taart, maar hij kan ook heel goed in het weekend, of bij een brunch of lunch.

Het deeg kun je de avond tevoren al maken, leg het dan te rijzen in de koelkast. Het rijsproces gaat dan langzamer. Je kunt ook kant-en-klaar hartige taartdeeg gebruiken.

Voor 4 personen

Voor het deeg:
100 g tarwebloem
100 g volkoren tarwebloem
1 tl gedroogde gist
1 tl zout
1 à 1,5 dl lauwwarm water

Voor de vulling:
3 middelgrote tot grote preien
olijfolie om te bakken
2 el kerrie
10 zongedroogde tomaten (op olie)
1 groot ei, of 2 kleintjes
zwarte peper uit de molen
100 g belegen Hollandse kaas

  • Maak eerst het deeg. Hou er rekening mee dat het deeg een uur moet rijzen. Meng de droge ingrediënten in een ruime kom. Voeg al mengend beetje bij beetje water toe, je hebt misschien niet alles nodig. Kneed het deeg ongeveer vijf minuten, vorm het tot een bal. Dek het deeg in de kom af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats gedurende één tot vier uur rijzen, bijvoorbeeld in de buurt van de verwarming of het fornuis.
  • Maak dan de vulling: Snij de prei in dunne ringen en was ze goed. Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan en voeg de prei samen met de kerrie toe. Laat stoven voor 15 minuten. Snijd de gedroogde tomaten in reepjes en voeg deze toe aan de prei. Laat stoven voor nog vijf tot tien minuten. De prei moet zacht en gaar zijn. Voeg peper naar smaak toe.
  • Rol het deeg uit tot de grootte van een springvorm of een andere geschikte metalen vorm. Vet de vorm in met olijfolie en doe het deeg in de vorm. Verdeel de prei over de bodem. Kluts het ei los en giet het ei over de prei.
  • Rasp de kaas en verdeel dit over het geheel
  • Bak de taart in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar. Het deeg moet aan de randen lichtbruin en knapperig zijn, de kaas gesmolten en lichtgekleurd.

Serveer met een frisse (wortel)salade.

preitaart


Meer prei in de hoofdrol!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama