Open menu

Citroen amandeltaart kleinDeze kerstdag is tegelijk de laatste zaterdag van het jaar. Daarom leggen we voor jullie een jaaroverzicht met enkele van onze lekkerste recepten onder de kerstboom. Op maandag starten we met couscous met geroosterde biet en venkel. Op dinsdag eten we jamabalaya uit de Cajun-keuken. Op woensdag maken we Hongaarse zuurkool, op donderdag bakken we dan weer een kruidige taart met rode kool. Vrijdag snackdag doen we alle eer aan met een pizza-quesadilla. Op zaterdag beginnen we met brocolli-courgettesoep, gevolgd door hartige pannenkoeken van kikkererwtenmeel met een vulling van kruidige groenten en IJslandse pannenkoeken met jam en slagroom. Op zondag lunchen we licht met een lauwwarme boerenkoolsalade met linzen en boerenkoolpesto. Maar om helemaal af te sluiten bakken we toch nog een citroen-amandeltaart.

Maandag

We beginnen met een eenvoudig gerecht, Emma's couscous met venkel en biet. De geroosterde venkel en rode biet zitten boordevol smaak. De neutrale couscous zorgt voor een lekkere structuur. Een dot Griekse yoghurt maakt het geheel af.

couscous met venkel en biet

Dinsdag

Via de recepten die we krijgen van onze redacteuren, verkennen we ook nieuwe culinaire horizonten. Zo maakte Meta een recept voor jambalaya. Dit is een rijstgerecht uit de Amerikaanse Cajun-keuken, waar net als bij risotto de rijst in de pan mee kookt. In de jambalaya gaan veel kruiden die je zal herkennen uit de Franse keuken: tijm, oregano en laurier. 

Jambalaya

Woensdag

Zuurkool hoort bij de winter, bij ons maar ook in andere landen zoals Hongarije. Hedwig maakte deze eenvoudige doch verrassende Hongaarse zuurkool op zijn vegan. Lekker met simpele gekookte aardappen en vegan speckjes.

Hongaarse zuurkool

Donderdag

Van zuurkool naar een andere favoriet bij Vegatopia: rode kool. In het begin van het jaar kregen we van Mari dit originele recept voor kruidige kooltaart. Ideaal als ontspannen avondmaal. Wat overblijft mag 's anderdaagse mee in de lunchtrommel.

kruidge kooltaart

Vrijdag

De pizza-quesadilla van Sven is een quesadilla belegd met ingrediënten voor een pizza margharita. Lekker als snackerige maaltijd op vrijdagavond of als hapje wanneer je familie of vrienden uitgenodigd hebt. In plaats van pesto uit een potje kun je de budgetvriendelijke plantaardige pesto van Eelco maken. Wanneer je geraspte kaas vervangt door een plantaardig alternatief, wordt de quesadilla helemaal vegan.

pizza quesadilla groot

Zaterdag

Eenvoudige recepten zijn vaak erg populair, mogelijk omdat deze vaker daadwerkelijk klaargemaakt worden en ook omdat mensen hierop terechtkomen via zoekmachines. Daarom een zaterdags etentje met drie van zulke recepten van Sven. Beginnen doen we met een broccoli-courgettesoep. Deze kan trouwens ook als lunchgerecht met een stukje brood erbij.

broccolicourgettesoep

Hierna gaan we tweemaal voor pannenkoeken! Eerst bakken we hartige pannenkoeken van kikkererwtenmeel met een vulling van kruidige groenten bij wijze van hoofdgerecht. Door het gebruik van kikkererwtenmeel en zwart zout lijken ze wel wat op omelet. De tweede ronde zijn zoete IJslandse pannenkoeken. Deze serveren we met lekkere jam en slagroom.

IJslandse pannenkoek 1

Zondag

Boerenkool is lekker, gezond en in het seizoen. Er is niks mis met een ouderwetse boerenkoolstamppot met Amsterdamse uitjes en een kuiltje voor de jus, maar soms heb je zin in iets anders. Daarom eten we vanmiddag Helens lauwwarme boerenkoolsalade met linzen en boerenkoolpesto. Lekker licht maar toch winters.

Natuurlijk sluiten we dit laatste weekmenu van het jaar ook af met taart. Hiervoor bakken we Emma's citroen-amandeltaart. Deze maakte deel uit van haar paasmenu, maar eigenlijk past deze op elk moment van het jaar.

boerenkoolsalade

Citroen amandeltaart

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama