tagliatelle salieboter thbVandaag zijn we in 2022 beland. We eten ter gelegenheid van Nieuwjaar nog een keer uitgebreid en de overgebleven oliebollen laten we ook niet verkommeren. De rest van de week houden we het dan relatief eenvoudig met simpele ingrediënten die zeker geen arm en een been kosten. We maken alvast twee keer een kruidige curry, eerst eentje met kikkererwten en aardappels en daarna eentje met puntpaprika en paneer. Ook eten we twee keer Italiaans op de wijze van Eelco: bietenrisotto en tagliatelle in salieboter. Verder eten we nog spruitjes met vegaballetjes en aardappels, een ovenschotel met prei en stamppot en een rodekoolsalade met pistachenootjes en daarbij briekroketjes. Om af te sluiten is er boterroom-mokkataart.

Maandag

Koken kun je ook met eenvoudige en goedkope ingrediënten die je mogelijk gewoon in huis hebt. Chana aloo is een traditionele Indiase curry op basis van aardappels en kikkererwten. Lekker kruidig en lekker vullend. Serveer met rijst of naan.

Chana aloo 2

Dinsdag

Koken hoeft niet altijd volgens een recept. Vandaag eten we spruitjes die we beetgaar koken of stomen en daarna kort opbakken in boter, aardappels in de schil en simpele vegaballetjes van het huismerk. Lekker met een lik mosterd. Geef achteraf warme, zelfgemaakte appelmoes met kaneel.

Woensdag

Bietenrisotto is een gerecht dat regelmatig terugkeert bij Eelco. Als tegenhanger voor bitterzoete, aardse smaak van de bieten gebruikte hij in dit recept berglinzen, die een nootachtige smaak hebben, en ziltige doch frisse saladekaas. Hier mag nog een salade met rucola bij, maar dat hoeft niet per se.

rode bietenrisotto

Donderdag

Een ovenschotel met prei is een winterklassieker. We willen niet zomaar een versie met vegagehakt, daarom doen we het vandaag iets beter: we maken een ovenschotel met prei met wortelstamppot in plaats van de klassieke puree en met kastanjechampignons als aanvulling op de prei.

preischotel

Vrijdag

We hebben opnieuw zin in een curry. Vandaag maken we Hedwigs eenvoudige curry met puntpaprika en paneer. De Indiase kaas paneer vind je tegenwoordig in biowinkels en in de betere supermarkt. Indien gewenst kun je de kaas ook vervangen door tofu. Serveer met geroosterde bloemkool en basmatirijst.

Indiase curry paneer

Zaterdag

Na een tweede keer curry, nu een tweede keer een klassieker uit de keuken van Eelco. Vanavond houden we het eenvoudig en maken we tagliatelle in salieboter. Lekker met een fikse salade. Wil je het toch iets feestelijker omdat je gasten krijgt, geef dan geroosterd stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter vooraf.

tagliatelle salieboter

Zondag

Voor het middageten maken we rodekoolsalade met pistachenoten. Hierbij geven we gekookte aardappels en gepaneerde brie die je gemakkelijk maakt volgens dit principe. Verder is een zondag niet compleet zonder gebak... Het recept voor dit boterroom-mokkataartje met theebiscuitjes is eenvoudig want je hebt er geen oven voor nodig. Het is haast letterlijk kinderspel en daarom leuk om samen te maken.

mokkataart

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter