Open menu

Schotse eieren thb3Het is zaterdag en dus tijd voor een nieuw weekmenu boordvol groente en boordevol smaak. Op maandag maken we schorseneren op Vlaamse wijze. Op dinsdag bakken we Emma's preitaart met kerrie. Daarna eten we eerst broccoli-gnocchi met tomaten-paprikasaus en dan barigoule met Provençaalse lentegroenten. Op vrijdag maken we het lekker snackerig en daarom geven we de Schotse eieren van Joke boon bij de zelfgemaakte friet. Mexicaanse geroosterde groenten en feta met tomatenrijst zijn daarna weer lekker voor op een zaterdagavond. Tot slot bakken we op zondag Israëlische blintzes voor het ontbijt. 

Maandag

Schorseneren zijn wintergroenten die eigenlijk een beetje vergeten zijn. Totaal ten onrechte. We bereiden ze vanavond op Vlaamse wijze - met boter, ei en peterselie. Geef er aardappels in de schil of aardappelpuree bij.

Dinsdag

Prei kan het hele jaar door. Preitaart dus ook. Eigenlijk heeft haast elke familie een variant hierop. Vanavond kiezen we voor de preitaart met kerrie en zongedroogde tomaten van Emma. Geef er eventueel een frisse salade bij.

preitaart

Woensdag

In supermarkten prijzen ze je wel vaker producten met toegevoegde groente aan, terwijl het eigenlijk gaat om een miniscule hoeveelheid en soms zelfs om poeder. Bij onze recepten is dit heus niet het geval. In Helens broccoli-gnocchi met tomaten-paprikasaus is broccoli eigenlijk het hoofdingrediënt. Dit is een maaltijd op zich, hier hoeft niets meer bij.

gnocchi bord

Donderdag

We zijn al een stuk in maart, dus tijd voor een eerste lentegerecht. Daarom maken we Karls barigoule met Provençaalse lentegroenten. Dit is een Franse maaltijdsoep met onder andere artisjok en tuinbonen. Je waant je echt helemaal in Frankrijk met een stuk stokbrood en een glas witte wijn erbij.

barigoule

Vrijdag

Vrijdag frietdag, maar dan wel zelfgemaakte friet. Voor erbij maken we Schotse eieren, lokaal ook wel bekend als vogelnestjes, uit het kookboek de Vega Optie van Joke Boon. Geef er een spinaziesalade bij en eventueel ook peterselietakjes, die je heel kort frituurt zodat ze krokant worden. Kinderen zijn hier doorgaans dol op.

Schotse eieren

Zaterdag

Velen weten niet echt wat ze moeten doen met groene paprika's. In de Mexicaanse geroosterde groenten en feta met tomatenrijst van Hedwig komen ze echter wel helemaal tot hun recht. Doordat ze geroosterd zijn, worden ze al wat zoeter en de lichtwrange smaak contrasteert mooi met de gele paprika's.

Mexicaanse ovenschotel met tomatenrijst

Zondag

Op zondag mag het ontbijt wel eens wat feestelijker zijn. We bakken blintzes, dunne Israëlische flensjes.De vulling kan zowel zoet als hartig, maar dit keer gaan we voor een zoete vulling van kwark, noten en gedroogde vruchten. Natuurlijk zijn deze pannenkoekjes ook geschikt als nagerecht.

Blintzes ovenschaal

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama