Open menu

Koshari met krokante uien en ta ameya Isabel Boerdam introDit keer vullen we ons weekmenu volledig met straateten uit alle windstreken. Snelle maaltijden of snacks vind je immers overal ter wereld. Wel kunnen ze volkomen verschillend zijn door de andere eetgewoontes en de beschikbaarheid van ingrediënten. We beginnen met een pita met vegetarische kibbeh, daarna eten we laksa, Maleisische noedelsoep. Op woensdag zetten we vegan Duitse curryworst op tafel. Op donderdag eten we Mexicaanse burrito's en op vrijdag kaasburek met shopskasalade uit de Balkan. Op zaterdag wanen we ons in Egypte met koshari met krokante uien en ta'ameya. De week slutien we af met Braziliaanse kaasbroodjes.

Maandag

Kibbeh is een soort kruidige Libanese gehaktbal die je vindt in restaurants ,maar ook als straateten. We gebruiken vegetarisch gehakt uit de supermarkt en maken er een vegetarische versie mee. Serveer de kibbeh met de yoghurtmuntsaus die ook in het recept staat, pitabroodjes en wat ijsbergsla.

Dinsdag

Straateten kan eigenlijk heel breed zijn. In Aziatische landen zijn noedels en noedelsoep erg populair bij talloze kraampjes. Hierbij heb je ook enorme verschillen. Het meest banale dat ik zelf gezien heb was een platte kar waarop ze Maggi instantnoedels klaarmaakten in de Indiase stad Pune. Die noedels bleken daar erg populair te zijn onder de jongeren daar. Zelf gaan we iets meer hoogstaand vandaag: we maken laksa. Dit is een pittige noedelsoep die razend populair is in Maleisië en Singapore.

Woensdag

De meest populaire hap in Duitsland is zonder twijfel de curryworst, hoewel de döner toch wel staat te trappelen om hem voorbij te steken. Wanneer je in een grotere stad vegetarische currywurst intikt op Google Maps hoef je doorgaans geen tien minuten te wandelen om er eentje te kunnen eten. Vanavond maken we zelf een puur plantaardige versie met daarbij natuurlijk friet. Qua saus vind je in het recept twee varianten: die van Berlijn en die van het Ruhrgebied. Op foto hieronder zie je de curryworst die ik afgelopen september at bij de vegan eetplek Vegangster in Rostock.

 currywurst vegangster rostock

Donderdag

Mexico is ook erg bekend voor zijn streetfood. Mede hierdoor staat dat land ook wel hoog op mijn lijstje bestemmingen. Burrito's vind je er in alle maten en soorten. We maken nu lekkere gegratineerde bonenburrito's volgens een recept van Karen Luiten. Het gerecht stamt uit de Mayacultuur. Maar waarom dit ding nu tegenwoordig burrito - letterlijk: ezeltje - heet, kan niemand met zekerheid zeggen.

bonenburritos

Vrijdag

Kaasburek, of -börek, is enorm populair in de Balkanregio. Toen ik in 2006 voor het eerst in Servië was, dat was nog voor de standaardtoerist het land ontdekt had, was dit vaak het enige vegetarische wat ze hadden. Natuurlijk is er ook de versie met spinazie en aardappel. Wij bakken de Servische versie burek sa sirom en geven er de alom tegenwoordige shopska salade bij. Deze laatste werd uitgevonden in Bulgarije om het toerisme te promoten, maar is intussen de meest gegeten salade in veel Balkanlanden.

burek1

Zaterdag

Koshari is een gerecht dat bestaat uit rijst, macaroni, linzen, kikkererwten en een zure tomatensaus. De combinatie lijkt vreemd, maar is uiteindelijk erg lekker. Daarom is het ook het nationale gerecht van Egypte. In de recente aflevering "Wereldsteden Caïro" wijdde Tom Waes er trouwens een uitgebreid item aan. Wij gaan voor de versie van Isabel Boerdam: koshari met krokante uien en ta'ameya. Ta'ameya zijn een soort falafelballetjes van tuinbonen.

Koshari met krokante uien en ta ameya Isabel Boerdam

Zondag

Eén van de meest iconische straatsnacks van Brazilië zijn pão de queijo, kaasbroodjes uit basis van maniokmeel. Ze komen oorspronkelijk uit de deelstaat Minas Gerais, maar zijn nu overal te lande verkrijgbaar. Als vegetariër is dit vaak ook de gemakkelijkste keuze voor een snelle hap, maar ik heb ze daar nooit met tegenzin gegeten. Ze zijn lekker als ontbijt, als snack of zelfs als voorgerecht belegd met tomaat en mozzarella. Een even kazige doch puur plantaardige versie vind je op Bakken Zonder Beesten.

paodequeijo

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama