Open menu

yoghurtsoep met munt kleinDit jaar hebben we duidelijk geen kwakkelzomer. We moeten dus zorgen voor voldoende koelte voor onszelf, voor de mensen en rondom ons en voor onze huisdieren. Lekkere en verfrissende zomerkost helpt ons natuurlijk ook al een heel eind op weg. En dat hoeven niet enkel salades te zijn. Op maandag doen we dit wel met een snelle pastasalade met vegan pesto. Op dinsdag maken we evenwel een zomerse ovenschotel met aubergine en aardappel. Op woensdag eten we salade van kropsla met kikkererwten en pittige dressing en op donderdag zomerse stamppot met zelfgemaakte geitenkaaskroketjes. Het weekend zetten we in met een tortilla van zoete aardappel. Op zaterdag gaan we verder met een koude yoghurtsoep met munt en linzenköfte. Afsluiten doen we met een ijsterrine met brownies, hazelnoten, kersen en pure chocolade.

Maandag

Pastasalades zijn altijd een goed idee in de zomer. Vanavond maken we een snelle pastasalade met vegan pesto van de VeganRevolutie. Een simpel recept, het enige addertje onder het plantaardige gras is hier de pesto. Het artikel stelt dat je zelf maar vegan pesto moet zoeken of maken. Gelukkig hebben we bij Vegatopia wel een leuk recept voor plantaardige pesto. Probleem opgelost.

Dinsdag

Ken je dat? Allerlei restjes in je koelkast en voorraadkast die op moeten, en wel nu. Deze zomerse ovenschotel met aardappel en aubergine is het resultaat van zo'n moment. Het is geen moussaka, geen melanzane parmiggiano, maar iets ertussenin. Serveer eventueel met een groene salade en wat brood.

Woensdag

We maken een salade van kropsla met kikkererwten en pittige dressing. Deze salade is een hoofdgerecht op zich. Lekker met warm Turks brood, maar ook met gebakken polentaplakken.

kropslametkikkererwten

Donderdag

Het is nu volop tomatenseizoen. De tomaten hebben hun echte volle smaak. Daarom maken we vandaag een zomerse stamppot waar je echt zongerijpte tomaten voor nodig hebt. Met winterse waterbolletjes ga je immers niet het gewenste resultaat krijgen. Als bijgerecht maken we snelle geitenkaaskroketjes op basis van het klassieke rolletje geitenkaas dat je in elke supermarkt vindt.

pureetomaatgeitenkaas

Vrijdag

Tortilla de patata is waarschijnlijk nog meer dan paëlla hét echte nationale gerecht van Spanje. Kortweg bestaan er twee versies: met ui en zonder ui. En zelfs dit doet de discussies wel eens hoog oplopen. Volgens sommige puristen is tortilla met ui geen tortilla. De Spaanse supermarkten stellen zich pragmatisch op en bieden doorgaans beide versies aan. Op de website (en Youtube-kanaal) Spain on a Fork vinden we toch nog een hele andere versie: tortilla met zoete aardappel. Helemaal niet traditioneel, maar wel lekker voor een zomeravond als hapje of als hoofdgerecht.

Spain on a Fork Tortilla

Foto: Spain on a Fork

Zaterdag

Voor ons etentje op zaterdag gaan we lekker in de tuin of op het balkon zitten om de koele wind te voelen. We beginnen met een koude yoghurtsoep met komkommer en munt. Als hoofdgerecht geven we linzenköfte. Het recept stelt slabladeren voor om een köfte in te rollen, maar je mag ook tortilla's gebruiken. Voeg dan wel nog wat sla en tomaten toe. Als saus kun je kiezen tussen een pikante saus of knoflooksaus. Voor achteraf geef je een stuk watermeloen. 

yoghurtsoep met munt

Zondag

We hoeven vandaag enkel voor het dessert te zorgen. Daarom mag het iets uitgebreider en liefst iets met ijs. We gaan zowaar te rade bij de kerstmenu's en kiezen voor een ijsterrine met brownies, hazelnoten, kersen en pure chocolade. Omdat deze toch in de diepvries gaat, kun je hem ruim van tevoren klaarmaken. Gebruik liefst wel verse kersen, want ze hangen nu rijp aan de bomen.

laagjes dessert

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama