Open menu

Keshi yena kleinDeze week koken we gerechten uit Noord-Amerika en het Caribische gebied. Een groot deel van de gerechten komt uit de Verenigde Staten, maar we maken ook gerechten uit Mexico, Trinidad, Canada en ook van de ABC-eilanden. We beginnen met de alom bekende chili sin carne om daarna verder te gaan met mac and cheese. Op woensdag mag het uitgebreider met cajun pilaf, southern fried tofu en coleslaw. Op donderdag maken we callaloo uit Trinidad en op vrijdag snacken we met poutine uit Québec. Keshi yena is dan weer voor zaterdag. En op zondag bakken we nu natuurlijk american pancakes.

Maandag

De bonenstoofpot chili komt oorspronkelijk uit Mexico, maar is intussen zo inburgerd bij ons dat er mogelijk nog maar bitter weinig van het originele gerecht overblijft. Ons recept voor chili sin carne is mogelijk ook flink verhollandst. Lekker is het wel en dat is wat telt. Serveer met gekookte aardappels, want later deze week eten we ook al een paar keer rijst. Geef er verder naar smaak pittige geraspte kaas en zure room of Griekse yoghurt bij.

Dinsdag

Mac and cheese, macaroni met kaas, is één van de meest populaire gerechten van de Verenigde Staten. De oorsprong van het gerecht is niet bekend, maar wel bracht Kraft Foods het in 1937 al op de markt als kant-en-klaarmaaltijd. Er zijn vele variaties, maar wij eten nu mac and cheese uit de oven met de daarbij een salade.

Woensdag

In de zuidelijke staten van de Verenigde Staten vind je een typische, eigen lokale keuken, die is ontstaan uit de smeltkroes van de verschillende culturen die hier samengekomen. We maken cajun pilaf, kruidige gebakken rijst met groenten en zwarte bonen. Hierbij eten we southern fried tofu, een vegetarische variant van de gebakken kip uit deze regio. Om het geheel helemaal af te maken komt er natuurlijk ook nog een coleslaw bij.

soulhoofd

 

Donderdag

Callaloo is een populair Carïbisch groentegerecht. Er zijn veel varianten in het Caribisch gebied, afhankelijk van de beschikbaarheid van lokale groenten. Het hoofdingrediënt is meestal tarobladeren, maar wij gebruiken gewoonweg spinazie voor Jessica's versie van callaloo, gebaseerd op de variant uit Trinidad. Serveer met rijst of gekookte cassave, mocht je deze in je buurt kunnen vinden.

Vrijdag

In haast ieder land eten ze friet op hun eigen manier. In Canada, en meer bepaald in de Franstalige provincie Québec, eten ze poutine, friet met een bruine saus en stukjes wrongel - verse witte kaas. De laatste jaren begint dit ook wel vaker op te duiken in Europa. Op de blog Polkadot Passport vonden een leuk recept voor vegetarische poutine met champignonsaus. Omdat wrongel bij ons zo goed als niet verkrijgbaar is, gebruik je mozzarella.

Poutine Polkadot Passport

Foto: Polkadot Passport

Zaterdag

Aruba, Bonaire en Curaçao, kortweg de ABC-eilanden, liggen net voor de kust van Venezuela en boven nog tot het Caribische gebied. Een van hun meest bekende gerechten is keshi yena, ofwel gevulde kaas. Dit gerecht dateert uit de tijd van de slavernij. De slaven kregen van de slavenhouder de kaaskorst van een Edammer of Goudse kaas. Deze uitgeholde kaasbol vulden ze met vlees en andere restjes die ze hadden. Intussen is het gerecht verfijnder geworden. Wij maken vegetarische keshi yena met linzen. Serveer met rijst, gebakken bakbanaan en ketchup.

Keshi yena bord

Zondag

Op de laatste dag van onze culinaire reis genieten we van een lekker zondags ontbijt met de hele familie. American pancakes, kleine dikke, luchtige pannenkoekjes, zijn zoveel erg simpel als erg lekker. Op de Nederlandse site Laura's Bakery vonden we een klassiek recept voor deze pancakes. Serveer met boter en goede esdoornsiroop.

Pancakes Lauras Bakery

Foto: Laury's Bakery

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama