Open menu

kweeperencakekleinWe zijn al beland in het laatste weekend van oktober. We schakelen vannacht over op de wintertijd, die in Nederland en België eigenlijk beter aansluit op de natuurlijke zonnetijd. Dat betekent wel dat het 's avonds al behoorlijk vroeg donker wordt. Dat compenseren we dan maar met lekker, troostrijk eten. Als eerste gerecht maken we Britse bubble and squeak. Daarna eten we een herfstrisotto met paddenstoelen en pompoen. Op woensdag serveren we een bulgur pilav en op donderdag mac and cheese met witlof. Op vrijdag verwennen we onszelf met feestelijke mini-taco's. Op zaterdag dineren we met een kruidige kacupijnercurry met kokosmelk. Op zondag tot slot bakken we een herfstige cake met kweepeer.

Maandag

Bubble and squeak is een trationeel Brits gerecht, een soort hartige koek van opgebakken aardappels en restjes van groente. Er bestaan heel wat versies, maar wij gebruiken het vrij algemene recept van BBC Food. Het is een gemakkelijk gerecht dat snel, lekker en troostrijk is. Ideaal na een lange werkdag, op een donkere avond of om jezelf op te beuren wanneer je merkt dat je droomjob minder lang meegaat dan een krop sla.

Dinsdag

Op de website van Aldi vinden we een leuk recept voor herfstrisotto, een eenvoudig gerecht met de ultieme seizoensgroenten: boschampignons en pompoen. Het bizarre is wel dat Aldi, in België tenminste, geen risottorijst in het vaste assortiment heeft. Dus toch nog even naar de Delhaize of de Jumbo.

Woensdag

Over de herkomst van pilav zijn de meningen verdeeld. Volgens velen is het een gerecht dat uit de vroeg-Ottomaanse keuken stamt. De basis is in ieder geval altijd een graan en vervolgens kun je allerlei groenten, peulvruchten, kruiden en iets vlezigs toevoegen. Op de website Vegan Revolutie vonden we deze heerlijke vegan bulgur pilav. met onder andere olijven Geen rijst in de pilav want dat aten we gisteren al.

Donderdag

Macaroni met kaassaus is een absolute klassieker. Daarnaast past kaassaus ook perfect bij witlof. Waarom zouden we dit dan niet een keer combineren? Een twee-kazen mac & cheese met witlof klinkt als een goed plan. Geef eventueel nog een simpele salade vooraf.

mac and cheese witlof

Vrijdag

Taco's komen oorspronkelijk uit Mexico en worden daar gegeten als ontbijt. Hun concept van ontbijt verschilt wel flink van het onze. Daarom durven we taco's ook wel te serveren als avondmaal. We verwennen onszelf vanavond met feestelijke mini-taco's. Uit de recepten van Freya kiezen we taco's met zoete-aardappelhummus & roodlofsalade en taco's met auberginekaviaar, sesam en limoensaus.

wraps zoete aardappelhummus roodlof

Zaterdag

Met Nederlandse ingrediënten hoef je niet per se enkel traditionele Hollandse kost te maken. Onze basisingrediënten zijn kapucijners, bleekselderij en wortels, maar dit keer maken we er een kruidige kacupijnercurry met kokosmelk mee, geïnspireerd op de Indiase keuken. Het is een gemakkelijk te bereiden gerecht dat past voor veel gelegenheden. Serveer met rijst.

Kapucijnercurry

Zondag

Hoeveel stadskinderen zou nog weten wat een kweepeer is? Maar wat je niet kent, kun je nog altijd leren kennen. Daarom vandaag een zondags gebak met deze half vergeten boomvrucht. In ons archief vinden we Emma's recept voor herfstige cake met kweepeer. Omdat de kweeperen flink harder zijn dan appels, stoven we ze eerst met steranijs en kaneel. 

kweeperencake

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama