Open menu

mac and cheese witlof kleinMacaroni met kaassaus is een absolute klassieker. Daarnaast past kaassaus ook perfect bij witlof. Waarom zouden we dit dan niet een keer combineren? Als basis maken we een klassieke mac & cheese. Als pasta gebruik je klassieke lange macaroni of elleboogjesmacaroni. De saus maken we iets pittiger door het gebruik van belegen kaas en blauwe kaas. Tot slot voegen we nog witlof toe voor een contrast van zowel smaak als structuur. Misschien hebben we deze uitleg gewoon ook helemaal niet nodig. Uiteindelijk is het simpelweg een lekkere ovenschotel voor een donkere winteravond.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

Voor de twee-kazensaus:

35 g boter
35 g bloem
4 dl melk
50 g geraspte mature cheddar (of belegen Goudse kaas)
40 g blauwe kaas 
peper en zout

Voor de ovenschotel:

2 flinke stuks witlof
1 teentje knoflook
200 g macaroni
50 g geraspte mature cheddar (of belegen Goudse kaas)
1 el paneermeel (optioneel)
boter om in te vetten en af te werken

  • Maak de witlof schoon: snij de onderkant af en verwijder het harde stuk onderaan. Snij de witlof fijn. Smelt een klontje boter in een anti-aanbakpan. Bak hierin het witlof al roerend gaar in een paar minuten op redelijk hoog vuur, samen met een fijngehakt teentje knoflook. Zet opzij. Wanneer er vocht vrijgekomen is, laat je de witlof uitlekken in een zeef.
  • Kook de macaroni gaar in ruim water. Laat hem wel iets minder lang koken dan aangegeven op de verpakking, want hij gaat nog in een ovenschotel. Ik kookte de pasta zeven minuten in plaats van acht. Giet af, spoel onder koud water en laat uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Nu maken we de saus. Smelt de boter in een sauspan, voeg de bloem toe en bak deze al roerend gedurende twee minuten. Giet er nu beetje bij beetje de melk bij, al roerend met een garde. Breng de saus aan de kook en laat één à twee minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur. Roer er nu beetje bij beetje de geraspte cheddar door en daarna de verkruimelde blauwe kaas. Kruid af met peper en eventueel wat zout. Proef wel eerst, want de kaas is ook al erg zout op zich.
  • Vet een ovenschaal in met wat boter. Meng de macaroni met de witlof en schep er vervolgens de saus onder. Breng dit over naar de ovenschaal. Bestrooi het geheel met eventueel een laagje paneermeel en zeker met een laag geraspte kaas. Het lekkerst is het wanneer je kaas zelf vers raspt met een fijne rasp. Werk af met een paar toefjes boter en bak de mac & cheese zo'n 15 minuten minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden of totdat je een mooi korstje hebt.
  • Laat de ovenschotel een paar minuten afkoelen en serveer. 

mac and cheese witlof


Meer kazigs uit de oven!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama