Open menu

Mediterraans hoofdgerechtBij de Vegatopia-redactie kijken we ieder jaar uit naar de publicatie van de kerstmenu's, maar anderzijds is het ook ieder jaar weer alle hens aan dek om alles netjes klaar te krijgen. In al die jaren hebben we een zeer uitgebreid archief opgebouwd. Het hele menu vergt doorgaans wat tijd om te bereiden, maar de afzonderlijke gerechten lenen zich ook wel voor een doordeweekse avond. Daarom komen de recepten voor dit weekmenu uit ons kerstarchief. De gerechten komen uit alle windstreken: Zwitserland, Ierland, Indonesië, Griekenland, maar ook uit de versmelting van velerlei stijlen. Bijna ieder kerstmenu begint met een thema dat daarna op een creatieve manier wordt uitgewerkt. Degene die het thema bedenkt en degene die het uitwerkt zijn vaak niet dezelfde persoon, trouwens. 

Maandag

We beginnen winters en ook budgetvriendelijk met het hoofdgerecht uit Schone Schijn (2008) van Eelco. We maken rozemarijn-rösti en savooiekool met kaas-champignonvulling. De rösti is een variatie op het klassieke Zwitserse gerecht, maar dan nog met wortel en rozemarijn voor een extra feestelijke smaak.

Dinsdag

Het tweede gerecht in de rij is vegetable farmer's pie uit het Iers geïnspireerd kerstmenu (2018) van Emma. Dit is net zoals shepherd's pie een ovenschotel met aardappelpuree bovenop, maar in plaats van lamsvlees gebruiken we een lekkere mengeling van wintergroenten zoals pastinaak, wortel, boerenkool en ook champignons.

iers shepherdspie1

Woensdag

Uit de kerstmenu's hoef je zelfs geen hele gang klaar te maken. Een enkel bijgerecht kan ook al wanneer je het aanvult met andere, simpele bijgerechten. Zo vinden we in de Indische rijsttafel (2017) seitan ketjap, de vega variant op babi ketjap. Serveer bijvoorbeeld met atjar tjampoer, sperziebonen en rijst. 

babi ketjap

Donderdag

Iets uitgebreider, maar toch niet heel moeilijk en zeker alle inspanning waard zijn de spinaziecrêpes in Griekse stijl met gegrilde aubergine, courgette en gebakken tomaat met rode pesto uit Stijlvol Mediterraans (2018) van Hedwig. Bij kinderen valt dit gerecht zeker ook in de smaak.

Mediterraans hoofdgerecht

Vrijdag

Vrijdag snackdag, ook op feestelijke momenten. Loempia's zijn de klassieke snack uit de Aziatische keuken. Meestal krijg ze je met een vulling van onder andere taugé en wortel. Deze keer kiezen we eens voor iets totaal anders: loempia's met pompoen, noten en salie. Je kunt de loempia's ruim van tevoren maken. Bewaar ze dan wel in de koelkast onder een natte theedoek. Serveer ze met kruidenkaas of geitenkaas als dip. Het recept komt uit het Westers-Aziatisch kerstmenu (2019) van Sven.

westers aziatisch voorgerecht 1

Zaterdag

Vanavond maken we een volledig menu, samengesteld uit verschillende kerstmenu's. We beginnen met een romige amandelvichyssoise uit het Notenmenu (2017) van Sven.

Als hoofdgerecht maken we knolselderijgratin met geroosterde oesterzwam en frisse veldslasalade uit Aardse smaken (2020). Dit specifiek recept wordt gemaakt door Eelco. Een knolselderijgratin is een leuke variatie op de bekende aardappelgratin. Deze versie smaakt zoet-kruidig met mosterd en rozemarijn. Als tegenhanger serveren we er een simpele frisse veldslasalade bij. De gemarineerde oesterzwammen uit de oven combineren goed met zowel de gratin als met de salade en geven net dat beetje extra pit en textuur dat je in een kerstgerecht verwacht.

Hierna bereiden we een simpel doch lekker en degelijk dessert. We maken een snelle chocolademousse uit het Relaxed menu (2009) van Laurita. Geef hierna nog eventueel een kop koffie en een glaasje grappa.

selleriegratin

Zondag

Afsluiten doen we met sinaasappelmadeleines met kardemomroom uit het het Meeneemkerstmenu (2021) van Emma. Dit klassiek Franse luchtige cakeje krijgt in dit dessert een frisse twist door het toevoegen van sinaasappel. We serveren ze met slagroom, op smaak gemaakt met kardemom.

sinaasappelmadeleines kardemomroom

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama