Open menu

erwtensoep thbDe temperaturen gaan minstens 's nachts weer netjes onder nul en dan krijgen we zin in Nederlandse winterkost. We maken daarom klassieke gerechten met een modern tintje. We beginnen met een koolraapgratin met blauwe kaas. Daarna maken we een tempehstoofpot op grootmoeders wijze. Op woensdag zetten we erwtensoep op tafel. Op donderdag eten we dan weer prei met (vegan) kaassaus en een kapucijner-witlofsalade. Het weekend starten we met broodjes paddenstoelenkroket en zetten we verder met hete bliksem met gekarameliseerde uien, tempeh en cranberrycompote. Tot slot bakken we een crumble met peren en chocolade.

Maandag

De koolraap is een groente die vroeger vooral als veevoer gebruikt werd, maar ook wel eens in de kookpot belandde. Zo ontstond de moederversie van de koolraapgratin met blauwe kaas van redacteur Klaas. Serveer met een stuk brood of rijst. Een salade mag er ook nog altijd bij.

Dinsdag

In de Nederlandse keuken stond en staat vlees nog te vaak centraal. Indien je een vegetarische versie van een klassiek Nederlands gerecht wil maken, zal je dikwijls het recept moeten aanpassen. Natuurlijk kan dit met respect voor het origineel. Zo maakte Emma een tempehstoofpot op grootmoeders wijze. De smaken blijven behouden, het vlees niet. Serveer klassiek met haar stroperige saus met gekookte groene groenten, en brood of een (groente-)aardappelpuree. Of met bijvoorbeeld krieltjes en witlof.

tempehancienne

Woensdag

Geen winter zonder erwtensoep. Die kan heel klassiek, maar ook een tikkeltje modern zoals deze erwtensoep uit het Vegatopia Kookboek. Bij erwtensoep hoort natuurlijk roggebrood of ander donker brood. Wij houden je niet tegen als je er ook nog een vegetarische rookworst (geheel of in schijven) bij wil serveren.

erwtensoep

Donderdag

Wij houden het simpel vandaag. We snijden prei fijn, bakken deze gaar in boter of olie en overgieten deze rijkelijk met klassieke kaassaus, hier volgens het recept van Sofie Dumont, of een vegan kaassaus van VeganistischKoken.nl. Serveer er een salade bij van fijngesneden rauw witlof, kapucijners, olie, ciderazijn, mosterd, peper, zout en eventueel wat peterselie. Geef er verder naar keuze rijst, aardappels of brood bij.

Vrijdag

We laten ons nu inspireren door Het Kroket Loket in de beroemde markthal van Rotterdam. Daar vind je een broodje bospaddenstoelenkroket met truffelmayonaise. We maken helemaal zelf kroketten met oesterzammen en champignons en serveren ze tussen een zacht puntje (of een sandwich in België) met mosterd of een mayo naar keuze.

KroketjesPaddenstoelenAnneliess

Zaterdag

Hete bliksem kennen de meeste mensen vooral als een oud-Nederlands gerecht dat bestaat uit aardappels, goudreinetten en zoete appels. Het vocht dat tijdens het kookproces van de appels afkomt blijft nog lang gloeiend heet, vandaar de benaming ‘hete' bliksem. In Limburg noemen ze het dan weer hemel en aarde omdat er zowel appels (hemel) als aardappels (aarde) inzitten. Hedwig maakte een moderne vegetarische versie voor een gezellige zaterdagavond: hete bliksem met gekarameliseerde uien, tempeh en cranberrycompote..

Hete bliksem

Zondag

Het meest Hollandse gebak is zonder twijfel appeltaart, maar toch bakken we vandaag voor de afwisseling crumble met peren en chocolade, een modern recept dat ook past op een winterse zondag. Indien gewenst mag je ook nog wat walnoten toevoegen.

CrumblePerenChocoEmma

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama