Open menu

tempehanciennekleinGeregeld komt tijdens een winters etentje met omnivore vrienden of familie een klassiek stoofgerecht met vlees op tafel. Het is vaak lastig voor de kok om iets vergelijkbaars te maken voor de vegetariërs aan tafel. De smaken van grootmoeder worden heel goed omvat in het volgende recept, waarbij gestoofde tempeh centraal staat. Serveer klassiek met haar stroperige saus met gekookte groene groenten en brood of een (groente-)aardappelpuree. Of met bijvoorbeeld krieltjes en witlof.

Voor 2 personen

200 g tempeh (verkrijgbaar in het vegaschap van de grotere supermarkt, de toko of biologische supermarkt)
Ongeveer 3 dl rode wijn
1 grote ui
100 g kastanjechampignons
2 sjalotten
30 g boter
75 g gerookte speckjes (optioneel voor een wat meer rokerige smaak)
1 el bloem
1 el appelstroop
1 bouquet garni: opgebonden bosje van takjes tijm, rozemarijn, peterselie, laurierblad
1 kruidnagel
2 el balsamico azijn
Zout & peper

  • Snijd de tempeh in blokjes van 1x2 cm. Doe in een kom met enkele eetlepels van de rode wijn, de ui, in dunne ringen gesneden en zout en peper. Laat een half uur marineren. 
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren. Pel de sjalotten en snijd ze in vieren. 
  • Verhit de helft van de boter in een pan met dikke bodem en deksel.  Voeg de tempeh en uien toe. Voeg dan de champignons, eventueel de  ‘spekjes’ toe.
  • Strooi de bloem over het geheel, meng en laat een minuut al roerend meebakken. Nu doe je de appelstroop, het bouquet garni , kruidnagel en één el azijn erbij, samen met de rest van de wijn. De tempeh moet ongeveer tot twee derde onderstaan met vocht. Voeg zo nodig nog wat wijn toe. Laat ongeveer 20 minuten stoven, de saus in de stoofpot moet ongeveer tot één derde ingedikt zijn. Maak op smaak met zout en peper. Verhit ondertussen in een koekenpan de boter en voeg de sjalotten toe. Laat ze zacht en gaar worden op een laag vuur, dit duurt ook ongeveer 20 minuten. Voeg dan de resterende eetlepel balsamico azijn toe. Leg om af te maken de sjalotten op de stoofpot en serveer. 

tempehancienne


 Meer tempeh!

 

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama