Open menu

Tempeh is niet ieders favoriet. Je moet tempeh dan ook flink bewerken om er iets lekkers van te maken. Maar als je het goed doet, kun je veel met tempeh: op de barbeque leggen, in het gourmetpannetje doen, als bijgerecht in een Indonesische rijsttafel of als beleg van een Surinaams broodje. Tempeh kan zelfs lekker zijn in de stamppot! Kortom, als je weet wat je er mee moet doen, is tempeh zo gek nog niet.

Waar wordt tempeh eigenlijk van gemaakt?

Tempeh is net zoals tofu een product van sojabonen. Door middel van een fermentatieproces binden de sojabonen zich tot een soort vaste koek, die je in blokjes of plakjes kunt snijden.

 

 

Waar is het te koop?

De meeste supermarkten verkopen blokken tempeh. Ook Indonesische en Surinaamse toko’s hebben tempeh in hun assortiment. Bij veel biologische winkels kun je behalve normale tempeh ook tempeh vinden die gerookt is en tempeh met ‘bacon’smaak.

 

Foto: FotoosDoorRobin/Wikimedia

Hoe breng je tempeh op smaak?
Marineren, marineren en nog eens marineren. Met een goede marinade kun je van tempeh eten een feestje maken. Snij de tempeh in kleine stukjes of plakjes, leg de tempeh in een schaal en giet er een lekkere marinade over. Dek dan de tempeh af met plasticfolie en laat de tempeh het liefst een nacht in de koelkast in de marinade staan. Af en toe even omschudden.

 

Een lekkere marinade is de volgende:

Voor 200 g tempeh, in plakjes:

  • 5 el tomatenketchup
  • 3 tl pannenkoekstroop of ahornsiroop
  • 2 el sesamolie
  • 5 el sojasaus
  • 3 tl sambal

 

Meng alle ingrediënten behalve de tempeh door elkaar. Leg de tempeh in een schaal en giet de marinade eroverheen. Laat een nacht in de koelkast staan.

 

Je kunt met de marinade goed variëren door er ingrediënten in te doen die je lekker vindt, zoals plakjes knoflook, stukjes ui, verse gember of gembersaus, komijn of koriander, wat je maar bedenkt. Er zijn ook mensen die eerst stukjes tempeh frituren en de tempeh dan pas marineren.

 

En hoe bereid je tempeh daarna?

Gemarineerde tempeh kun je bakken, frituren of bijvoorbeeld in een saus van kokosmelk of kerrie laten gaar stoven. Als je wilt weten hoe pure tempeh smaakt kun je tempeh in hele dunne plakjes snijden en frituren en bestrooien met zeezout. Een recept voor de gevorderde tempeh-eter, wordt wel eens gezegd, maar er zijn ook kinderen die er dol op zijn. Een kwestie van smaak dus. Het is ook lekker om ongemarineerde tempeh in frietjes te snijden, te frituren en te serveren met een sausje van mayonaise, limoensap en limoenschil.

 

Tempeh in de Indonesische Rijsttafel

Als bijgerecht in de Indonesische rijsttafel kun je tempeh in dunne reepjes snijden. Bak daarna een uitje in een sauspan, voeg reepjes citroengras toe en voeg dan citroensap, ketjap, water en gula djawa (Indonesische suiker, vervang het eventueel door bruine basterdsuiker) toe tot er een dik, stroperig sausje ontstaat. Laat de tempeh hier tien minuten in sudderen. Een Thaise draai geef je aan dit recept door wat groene Thaise currypasta toe te voegen aan de kokossaus.

 

Tempeh op de barbeque of bij gourmetten

Gebruik het recept van de marinade met de tomatenketchup hierbovenaan om plakjes tempeh te marineren. Bak de tempeh aan beide kanten krokant op de barbeque of in het gourmetpannetje. Succes gegarandeerd!

 

Tempeh in de stamppot

Het klinkt gek, maar in een andijviestamppot is tempeh ook lekker. Gebruik bij voorkeur gerookte tempeh of tempeh in ‘bacon’smaak. Als je zulke tempeh niet kunt vinden, kun je naturel tempeh bestrooien met een beetje Spaans gerookt paprikapoeder (pimenton) dat te koop is in mediterrane speciaalzaken. Bak de ongemarineerde tempeh in roomboter krokant. Voeg toe aan een stamppot met andijvie.

 

Op een broodje

In Surinaamse afhaalzaakjes staat het vaak op het menu: een vegetarisch broodje tempeh met kousenband. De tempeh is vaak in hele dunne reepjes gesneden en daarna in een sambalsaus gemarineerd. Daarna wordt de tempeh in hete olie gebakken en met kort gekookte koudenband en peper en zuur op een hard, warm pistoletje gelegd. Iets om zeker uit te proberen als je bij een Surinaams eethuisje bent, of, als je in een kookbui bent, leuk om thuis proberen na te maken.


Meer recepten met tempeh!

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama