Open menu

Kokoscurry kipkerrie zonder kip Karin Luiten introGeen speciaal thema voor dit weekmenu, we maken uiteenlopende, verwarmende gerechten waar we op dat moment gewoon zin in hebben. We beginnen met een Thaise maaltijdsoep met kokos en aubergine. Daarna maken we een kokoscurry met ananas volgens een recept van Karin Luyten. Op woensdag eten we rozemarijn-rösti, groente in bechamelsaus en bruine bonen. Een dag later keren we terug naar de Aziatiche keuken met gado gado. Over vrijdag maken we een puur plantaardige pesto van versgeplukte daslook. Op zaterdag bakken we een bloemkooltaart uit het kookboek Plenty van Ottelenghi. We sluiten de week af met een lekkere earl grey taart.

Maandag

Brood dopen in je soep is lekker, maar rijst dopen eigenlijk ook - vooral dan bij Aziatische soepen. Zorg dus voor een extra portie rijst of kleefrijst bij deze Thaise maaltijdsoep met kokos en aubergine. Hier hoeft verder niets meer bij.

Dinsdag

Karin Luyten schrok toen ze ontdekte dat de beruchte supermarktsaus Chicken Tonight uit de jaren '90 nog steeds bestaat. Als tegenreactie bedacht ze een kokoscurry met ananas, alias kip-kerrie zonder kip - want industriële vleesvervangers zijn knutselvoer voor haar.

Kokoscurry kipkerrie zonder kip Karin Luiten

Woensdag

Vanavond koken we eenvoudig, huiselijk en troostrijk. We maken een rozemarijn-rösti en geven daar verder gebakken venkel, gestoomde bloemkool met een vegan bechamelsausje en bruine bonen in eigen smaakvol vocht.

Donderdag

Gado gado is een belangrijk gerecht uit de Indonesische keuken dat erg populair is bij ons. Hierdoor zijn er ook versies ontstaan die totaal niets meer met het origineel te maken hebben. Voor onze gado gado gebruikte Tertia ook haar culinaire creativiteit, maar met respect voor de oorsprong.

Vrijdag

De eerste blaadjes daslook zijn weer in het bos te vinden. Dit broertje van de knoflook groeit in het wild, op schaduwrijke plekken, vanaf het begin van de lente. Na een natuurwandeling had redacteur Emma voldoende geplukt voor een portie puur plantaardige daslookpesto. Lekker voor door de pasta, maar hij kan natuurlijk ook even goed op een toastje of in de soep.

Daslookpesto

Zaterdag

Vandaag maken we een recept uit het kookboek Plenty van Ottolenghi. Geen nood: je hoeft geen 5 delicatessenzaken te bezoeken om alle ingrediënten te vinden en je hoeft ook heus geen 2 uur in de keuken te staan. Deze bloemkooltaart is mooi, lekker én vrij gemakkelijk te maken.

ottolenghi bloemkooltaart

Zondag

Kookvideo's zijn erg populair op sociale media. Bijna even populair zijn rustgevende video's met repetiteve handelingen begeleid door ristelende geluiden en/of een zacht muziekje. Onderstaande video van JoshuaCookThenDraws combineert beide. Los van alles is deze earl grey taart vrij eenvoudig te maken en erg lekker! Ideaal voor bij de koffie. Vaak zijn zulke YouTube kookvideo's enkel voor show, maar deze gelukkig niet.

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama