Open menu

roze koeken thbDeze keer laten we ons muzikaal inspireren voor het weekmenu, meer bepaald door metal, vooral dan folkmetal en metalcore. Voor degenen die geen fan zijn, maken we het wel goed met een Eurovision-Songfestival-editie ergens in mei. We beginnen met een snelle spaghetti met courgette en aubergine, gevolgd door een citroen-cheesecase zonder oven. Op dinsdag eten we macaroni met kaas op Zwitserse wijze en op woensdag groentecurry met kruidige rijst en onion bhaji. Daarna gaan we verder met Schotse eieren met spinaziestamppot en Finse hartige rijsttaartjes. Op zaterdag bakken we zelf pizza. Tot slot voorzien we voor zondag roze koeken.

Maandag

"You make my spaghetti ready. Heat up the sauce, it's a dinner for one," klinkt het in Tekkno Train van de Duitse band Electric Callboy. Eigenlijk is dit aangebrande beeldspraak, maar omdat het maandag is, nemen we dit toch letterlijk. We maken snelle spaghetti met courgette en aubergine. Een makkelijk gerecht na een lange, eerste werkdag. Indien je toch nog energie hebt, maak dan een citroen-cheesecake zonder oven. Knijp hem dan wel niet plat, zoals in de clip.

Dinsdag

Afkomstig uit Zwitserland, niet alledaags, maar eigenlijk toch erg goed. Dat kan je zeggen van älpermagronen, Zwitserse mac & cheese met daarbij appelmoes. Maar ook van de band Eluveitie, met een uniek en ietwat bevreemdend geluid. Voor de älpermagronen gebruik je ofwel klassieke macaroni danwel gewoon een pastasoort naar keuze.

Woensdag

Folkmetal is in essentie folk vermengd met metal. Omdat folk heel breed is, heb je hierin ook heel veel subgenres. Bijna elke band lijkt een eigen subgenre te zijn. Toch springt Bloodywood uit New Delhi helemaal uit de band, want serieus bedoelde Indiase folkmetal bestond nog niet eerder. Hoewel ze eerder het type stadjongens lijken die alles laten leveren via Zomato, de lokale maaltijdkoerier, koken we vanavond ter ere van hen toch zelf groentecurry met kruidige rijst en onion bhaji.

groentecurry bhaji

Donderdag

"But a man has needs and the need is booze," zingt de Schotse band Alestorm in Drink. Geen probleem, maar dan wel niet op een lege maag. Daarom koken we vandaag iets stevigs, zoals deze Schotse eieren à la Joke Boon. Serveer er spinaziestamppot bij en mosterd naar smaak. Dan kun je er zeker de hele avond tegen aan.

Schotse eieren

Vrijdag

De Finse band Korpiklaani is één van de grote klassiekers uit de folkmetalscene. Uniek aan hen is dat ze de polka als basis nemen en die aanvullen met metalelementen in plaats van een metalsong te brengen met een traditioneel muziekinstrument erbij. In de clip van de iets oudere song Metsamies tonen ze  een nostalgisch Fins dorpsfeest, met een knipoog. Een vast onderdeel van elk Fins feest zijn karjalan piirakka, hartige Karelische rijsttaartjes op basis van roggemeel. Lekker als snack of als bijgerecht bij bijvoorbeeld een flinke salade met onder andere rode biet en augurk.

piirakkaklaar

Zaterdag

Vanavond bakken we zelf pizza. Ze komen weliswaar niet uit een houtoven, maar zijn desondanks erg lekker. En daarbij kun je zelf volledig bepalen waarmee je hem belegt. De discussie of ananas past op pizza of niet, zal vast ook weer bij je tafelgenoten spelen. Bij de Duitse band Samurai Pizza Cats zijn ze absoluut geen fan. Dan kan je merken in hun clip Pizza Homicide.

pizza zelfgemaakt

Zondag

Voor bij koffie vandaag bakken we roze koeken. Ook leuk voor in het park op een dag vol zonneschijn. Nu denk je alvast aan Cover me in Sunshine van Pink!, maar die past niet bij het thema van het weekmenu. In plaats daarvan spelen we de uitstekende metalcover van Leo Moracchioli en zijn dochter.

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama