Open menu

bakbanaanburgers kleinDe zomer komt weer terug op gang en we zitten nog steeds in de vakantieperiode. Dat vieren we met een weekmenu vol smakelijke gerechten met telkens een exotische toets. Op maandag beginnen we met pita's met zoete aardappel en tzatziki. Daarna gaan we verder met een couscouspannenkoek met sperziebonen en tomaat, gevolgd door bakbanaanburgertjes met gebakken groenten en pindasaus. Op donderdag maken we groenteballetjes met een quinoasalade op de wijze van Ikea. Op vrijdag genieten we van een simpele barbecue met onder meer tofuspiesjes en Braziliaanse rode-peperjam. Vervolgens zetten we een Maleisische groenten-kokoscurry op tafel. Tot slot maken we op zondag lemon curd en pittige pindakaas voor op ons brood.

Maandag

Het is nog steeds zomervakantie voor velen onder ons. Daarom maken we nu een typisch vakantierecept dat we terugvinden op de website van supermarktketen Lidl, pita met zoete aardappel en tzatziki. De zoete aardappels rooster je in de oven, dus daar heb je weinig omkijken naar. Ook de rest van het gerecht vergt niet veel inspanning.

Dinsdag

Vanavond maken we couscouspannenkoek met sperziebonen en tomaat. Opnieuw een smakelijk vakantierecept. Bovendien is het een makkelijke manier om een restje couscous te verwerken. Het gerecht wordt extra lekker wanneer je het afwerkt met wat tahini.

Couscouspannenkoek Judith 600x

Woensdag

Tegenwoordig vind je in de supermarkt vegaburgers op basis van alle mogelijke groente. Burgers met bakbananen vind je helaas nog nergens. Geen nood, dan maken we onze bakbanaanburgertjes toch gewoon zelf. Serveer met gebakken groenten naar keuze, rijst en satésaus.

bakbanaanburgers

Donderdag

Tijdens de vakantie kun je een uitstapje maken naar het strand of naar een museum. Eveneens populair, hoewel niet voor iedereen, is een uitstap naar een winkelcentrum of een grote winkel waar je bijna een dag kan doorbrengen, zoals bijvoorbeeld Ikea. Naast de meubels en de kaarsen zijn de Zweedse specialiteiten van deze keten ook erg geliefd. Op de Britse website van Ikea staan er meerdere recepten, wij gaan voor groenteballetjes met een quinoasalade met verder nog onder andere broccoli, feta en zelfs aardappelchips. Je hoeft trouwens niet per se de ingrediënten uit hun winkel te gebruiken. Bijna alles vind je ook in de gewone supermarkt. Mocht je geen rabarbersiroop vinden, gebruik dan frambozenazijn en wat suiker of honing. Zelfs balsamico kan een oplossing zijn. 

Vrijdag

Het is weer lekker mooi weer, dus tijd voor een simpel barcecue-etentje waarvoor we ook de elektrische barbecue of de oven kunnen gebruiken. We grillen spiesjes met tofu en groenten volgens een makkelijk recept dat we vinden op Jaimy's Kitchen. Bak er ook nog vegaworstjes uit de supermarkt bij. Serveer met zelfgemaakte Braziliaanse rode-peperjam en een simpele pastasalade met bijvoorbeeld blokjes komkommer, maïs, lente-ui en cocktailsaus. Een stuk stokbrood erbij is natuurlijk ook altijd lekker.

sambaldobrasil

Zaterdag

Voor deze zaterdagavond maken we een Maleisische groenten-kokoscurry volgens een recept van de Britse vegetarische-kookboekenlegende Rose Elliot. Deze machtige kokoscurry smaakt heerlijk met gekookte witte rijst en een bergje kort gekookte jonge bladspinazie. Voeg naar smaak veel of weinig chilipeper toe. Indien je niet zeker bent van je tafelgenoten, voeg niet teveel toe en zet de fles sriracha op tafel.

maleisische curry

Zondag

Waarmee beleggen we de zondagse broodjes? Een plak jonge Goudse kaas? Of wat aardbeienjam? Vandaag gaan we voor iets originelers en maken ons broodbeleg zelf. Als zoet beleg maken we lemon curd volgens een recept van Joke Boon. De bereiding is niet moeilijk, maar vergt wel een beetje tijd. Het andere, hartige, beleg pittige pindakaas is dan weer in een wip gemaakt met een hakmolen of een blender. 

LemoncurdJoke

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama