Open menu

gnocchi spinazie paprika pesto thbTijdens het opstellen van een weekmenu ontstaat vaak spontaan een rode draad, om er uiteindelijk een thematisch geheel van te maken. Dat gebeurt natuurlijk niet altijd, zoals deze week. Gelukkig is dit geen probleem: maak gewoon klaar waar je zin in hebt. Op maandag eten we gebakken sobanoedels met spitskool en noedels en op dinsdag bakken we zelf een plantaardige pizza. Op woensdag maken we een Zuid-Duitse of Oostenrijkse aardappelsalade zonder mayonaise. Daarna gaan we verder met een uitgebreide versie van foe jong hai en gnocchi met spinazie, tomatensaus, paprika en pesto. Op zaterdag bakken we een quiche met bietjes, kwark en feta. Zondag houden we een feestelijk vieruurtje met een puur plantaardige clafoutis met blauwe bessen.

Maandag

Noedels associëren we te vaak met goedkoop afhaaleten en met noedelsoep uit pakjes. Natuurlijk kan het ook anders en iets gezonder. Als smakelijk doch makkelijk begin van de week zetten we gebakken sobanoedels met spitskool en tofu op tafel. Sobanoedels zijn gemaakt van boekweit en je vind ze in de toko of in de betere supermarkt. Desnoods mag je ook gewone noedels nemen.

Sobanoedels met spitskool en tofu

Dinsdag

Ok, het is dinsdag maar dat is geen reden om vandaag niet zelf pizza te bakken. We maken hem dit keer wel puur plantaardig. in plaats van dure vegan kokosvetkaas uit de supermarkt maken we een plantaardige bechamelsaus die een prima kaasvervanger is. Verder beleg je de pizza met groente naar keuze: tomaat, aubergine, ;champignons, kappertjes, olijven, paprika... jij bepaalt!

pizza bechamelsaus

Woensdag

Duitsland kan je op heel veel verschillende manieren opdelen. Een van deze manieren is aardappelsalade mét en aardappelsalade zonder mayonaise. In het noorden zweren ze bij mayonaise, in het zuiden van Duitsland en in Oostenrijk maken ze de aardappelsalade traditioneel met olie en azijn. Vanavond eten we deze Weense aardappelsalade. Serveer met een vega grillworstje en gestoomde bloemkool.

Weense aardappelsalade

Donderdag

Tot een tijd geleden, toen vegetarische gerechten nog niet zo wijd verspreid waren, was foe jong hai van bij de lokale afhaalchinees één van de favorieten. Slecht is het gerecht zeker niet, maar soms wel een beetje saai, vooral wanneer je geen échte keuze hebt. Daarom maken we vanavond onze eigen bijgewerkte versie van foe jong hai met extra veel groenten. Serveer met rijst en atjar tjampoer.

Vrijdag

Pizza margherita geeft de kleuren van de Italiaanse vlag weer: groen, wit en rood. Maar we hadden als pizza deze week. Geen nood, Michelle maakte eerder dit jaar gnocchi met spinazie, paprika, tomatensaus én pesto. Dit is een weliswaar een totaal ander gerecht, maar ook erg lekker, Italiaans geïnspireerd en met dezelfde kleuren.

gnocchi spinazie paprika pesto

Zaterdag

Voor vanavond maken we een quiche met bietjes, kwark en feta. Eigenlijk is deze quiche niet echt een quiche, maar meer een hartige broodtaart. Hij is namelijk gemaakt met brooddeeg en is daarom wat lichter dan een normale quiche. Ook is de vulling niet met room gemaakt, maar met magere kwark. Een quiche met magere kwark en zonder boter, is dat niet veel te gezond? Misschien wel, maar hij is vooral erg lekker, vol met sappige bietjes en zoutige feta.

QuicheBietenMeta

Zondag

Een tijd geleden recenseerde Jolanda het boek Heel Holland bakt vegan van Enzo Pérès Labourdette. Het recept dat ze koos uit dit boek was een puur plantaardige clafoutis met blauwe bessen. Niet heel moeilijk te maken en als resultaat krijg je een taart die zowel vullend als zomers is.

CLAFOUTIS groot

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama