Open menu

msabbaha thbDit weekmenu is zowel van de markt als van alle markten. We werken met lekker veel verse groenten die we nu op de markt vinden, maar tegelijkertijd maken we ook heel uiteenlopende gerechten uit verschillende delen van de wereld. Het eerste gerecht van de week eten we quinoa met spinazie, tomaat, avocado, knapperige tofu en tahin-limoen dressing, gevolgd door aardappelpuree met tomaat en lente-ui en snelle geitenkaaskroketjes. Op woensdag eten we Midden-Oosterse stoof met baldorijst en op donderdag courgettes op Surinaamse wijze en tempeh in Indonesische saus. Het weekend starten we met msabbaha en we zetten het verder met spinazieomelet met ricotta en olijven. Op zondag bakken we pruimentaartjes met steranijs.

Maandag

De week starten we met een maaltijdsalade die stevig genoeg is als avondeten. We serveren quinoa met spinazie, tomaat, avocado, knapperige tofu en tahin-limoen dressing, een gerecht dat een smeltkroes is van verschillende invloeden. Indien mogelijk, koop lokaal geteelde quinoa uit Nederland of België. Deze vind je tegenwoordig in de betere supermarkt of in de biowinkel.

LolaQuinoaRecept

Dinsdag

Vandaag maken we een eigentijdse stamppot, maar dan op zomerse wijze. De andijvie laten we nog even achterwege en in plaats daarvan gaan we voor aardappelpuree met tomaat en lente-ui en snelle geitenkaaskroketjes. Dit is een volledig gerecht op zich, hier hoeft niets meer bij.

pureetomaatgeitenkaas

Woensdag

In drukke tijden zijn gemakkelijke eenpans-maaltijden zeer handig. Weinig afwas, lekker alles bij elkaar mikken en je hebt snel een smakelijk bordje vol. En nog voedzaam ook! Dit soort recepten lenen zich ook voor het opwerken van de restjes in de koelkast. Deze Midden-Oosterse stoof met baldorijst is ook zo’n gerecht. Durf te variëren op basis van wat je al in huis hebt.

StoofjeBaldorijstMiranda

Donderdag

We hebben geen kousenband in huis, maar wel courgettes. Deze gebruiken we gewoonweg voor courgettes op Surinaamse wijze. Je kunt hiervoor trouwens elk type courgette gebruiken. Serveer met tempeh in Indonesische saus, atjar tjampoer en witte rijst.

Vrijdag

Voor bij de borrel vanavond maken we msabbaha. Dit is in feite een dunne hummus, vermengd met hele en/of grof geprakte kikkererwten, die lauwwarm met allerlei garneringen wordt geserveerd. Het grote verschil is dat, dankzij de hele kikkererwten en de vele toppings, msabbaha meer textuur biedt. Serveer met warm pitabrood, komkommerplakjes, paprikareepjes, olijven...

msabbaha

Zaterdag

Vandaag hoeven we enkel voor een lunchgerecht te zorgen. Op de website van de Nederlandse biosupermarkt Marqt vinden we een recept voor gehakte spinazieomelet met ricotta en olijven. Hiermee kan je er een hele middag tegen. Toch hebben we zin om dit recept ook naar Taalvoutjes te sturen. Want in plaats van speltbrood hebben ze het over speld brood.

Zondag

We eindigen deze week eerder lokaal, want hier zijn we nog steeds in de pruimentijd. Emma maakte vorig jaar een recept voor heerlijke pruimentaartjes met steranijs. Serveer bij een kop koffie samen met een toef slagroom en eventueel nog een bolletje vanille-ijs.

pruimentaartjes bordje

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama