Open menu

witte courgette thbSoms zit er weinig logica in keukenlogica. Zo was ik op zoek naar een andere groente dan kousenband om bij Surinaams eten te serveren, omdat kousenband van vér komt, en dat is niet altijd nodig. Het leek me een goed idee om courgette te kopen, want courgette komt van dichtbij en is ook nog in het seizoen. En vervolgens kocht ik bij de Turk een witte courgette die weer van ver komt. Zucht.. maar het gerecht was wel lekker.

Ik schreef al eerder over witte courgette. Die is niet wit, maar lichtgroen en je vindt hem bij Turkse winkels. Het voordeel is dat de groente wat steviger en minder waterig is dan gewone courgette. Dat is bijvoorbeeld handig voor in een tajine maar ook als gebakken courgette doet 'ie het goed.

Dit gerecht kun je met een gewone courgette maken of met een witte, net waar je makkelijk aan kunt komen. Om nog even op die kousenband terug te komen: sperziebonen zouden ook kunnen ter vervanging van kousenband, maar ik zag nog geen Hollandse sperziebonen.

Ik doe er ook madame jeanette, een loeihete Surinaamse peper in. Hij is echt scherp, maar hij geeft wel een lekker smaakje aan het gerecht. Probeer er eens eentje, maar om te beginnen maar een klein stukje, je kunt altijd nog meer toevoegen! Tenzij je echt helemaal niet van scherp houdt. Kun je er niet aan komen? Vervang de peper door een beetje sambal.

Surinaamse courgette

Bijgerecht voor 2 personen
1 (witte) courgette
1 ui, medium formaat
1 el kerriepoeder (liefst kerrie uit de Surinaame of Indische toko, die heeft meer smaak)
1/4 bouillonblokje
1 el zoete ketjap
1/4 tl sojasaus
1/2 tl arrowroot of maizena
scheutje zonnebloemolie
eventueel: stukje madame jeanette (zie boven) of wat sambal
zout

  • Snipper de ui en snij de courgette in plakjes en die dan weer doormidden.
  • Snij de madame jeanette als je die gebruikt heel fijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui er een minuut in aan. Voeg de courgette toe en bak op redelijk hoog vuur lichtbruin. Goed blijven omroeren. Voeg ook de madame jeanette toe als je die gebruikt. Als je sambal gebruikt mag je nog even wachten die toe te voegen.
  • Breng in een steelpan 100 ml water, de bouillon, sojasaus, ketjap en kerrie aan de kook. Als je sambal ipv madame jeanette gebruikt, dan mag die hier ook bij. Laat even doorkoken tot de bouillonpoeder goed is opgelost. Proef. Proef je te weinig kerriesmaak? Dan heeft jouw kerriepoeder minder smaak dan de mijne, voeg nog wat extra kerrie toe. En naar smaak kun je ook nog meer ketjap of sojasaus toevoegen.
  • Meng de arrowroot of maizena met 1 el koud water. Roer door de saus zodat hij gaat binden.
  • Meng nu de saus door de courgette, roer goed, laat nog eventjes trekken en serveer.

Lekker met zoete tempeh, atjar en rijst 


alt Meer met courgette


 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama