Open menu

alfredokleinDeze week duiken we een beetje dieper in het archief van Vegatopia. We hebben meer dan 1500 gepubliceerde recepten, los van het uitgebreide kerstarchief. Het is vaak voor de hand liggend om voor de meer recente recepten te kiezen, maar we hebben genoeg oudere recepten die zeker niet gedateerd zijn. We bijten de spits af met fettucine afredo en gaan verder met wraps gevuld met een simpele chili. Daarna is het de beurt aan een bulgurstoofpotje met wortel en koolrabi. Op donderdag maken we een kruidige kapucijnercurry en op vrijdag bakken we vegetarische worstenbroodjes. Op zaterdag gaan we te rade bij Hedwig voor pittige bloemkoolrijst met eieren in sambalsaus en Oosterse aubergines. Zondag tot slot wordt zoet met gember-bananenbrood.

Maandag

Fettuccine alfredo, ook wel pasta alfredo, is een van oorsprong Italiaans gerecht dat gecommercialiseerd werd in de Verenigde Staten. Intussen is het een soort van culinair begrip geworden met heel wat varianten. Maar toch gaan wij terug naar het oorspronkelijke recept: weinig werk en dus ideaal voor een maandag. Serveer met een salade vooraf.

alfredogroot

Dinsdag

Wraps, de kinderen vinden het leuk ze te vullen aan tafel. We hebben nog een blik bonen in de kast en maken er een simpele chili mee voor in de wraps. Lekker snel klaar ook. Serveer met toppings naar keuze: reepjes ijsbergsla, reepjes paprika, zure room, gerapste kaas...

Woensdag

Bulgur is gestoomde, gedroogde en gemalen of gebroken tarwe, vooral gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Klinkt saai, is het niet. Bulgur is snel klaar en heeft een stevige bite. Ideaal voor een bulgurstoofpotje met wortel en koolrabi, als je op een druilerige avond voor jezelf moet koken.

Donderdag

Met Nederlandse ingrediënten hoef je niet per se enkel traditionele Hollandse kost te maken. Onze basisingrediënten zijn kapucijners, bleekselderij en wortels, maar dit keer maken we er een kruidige kapucijnercurry mee, geïnspireerd op de Indiase keuken. Serveer met rijst.

Kapucijnercurry

Vrijdag

Vleesvervangers zijn niet noodzakelijk voor een volwaardige maaltijd, zeker niet voor elke dag, maar toch kunnen ze soms handig zijn. Vanavond bakken we zelf traditionele worstenbroodjes met vega gehakt. Lekker als snackmaaltijd of bij de borrel. Je kan de worstenbroodjes trouwens ook invriezen.

vegetarische worstenbroodjes

Zaterdag

Op Hedwigs persoonlijke kookblog vinden we een recept voor pittige bloemkoolrijst met eieren in sambalsaus en Oosterse aubergines. De bereiding kost wat tijd, maar het resultaat is de moeite waard. Voor een vegan versie vervang je de gekookte eieren door gebakken tofuplakken. 

Zondag

Zondag bakdag, dit keer maken we bananenbrood met gember. Gebruik plantaardige yoghurt voor een vegan cake. Deze is lekker bij de koffie, maar ook bij het zondagse ontbijt.

gemberbananenbrood

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama