Open menu

alfredokleinFettuccine alfredo, ook wel pasta alfredo, is een van oorsprong Italiaans gerecht dat gecommercialiseerd werd in de Verenigde Staten. Intussen is het een soort van culinair begrip geworden met heel wat varianten. Maar toch gaan wij terug naar het oorspronkelijke recept. Omdat het een heel simpel gerecht is, is de kwaliteit van de ingrediënten zeer belangrijk. Gebruik het liefst versgeraspte kaas en roomboter van goede kwaliteit. Als pasta neem je het best een brede lintpasta zoals parpadelle of fettuccine om die het best bij de structuur van de saus past. Wanneer je deze niet kunt vinden, mag tagliatelle ook. 

Voor 2 personen.

300 g verse pasta (fettucine, parpadelle of tagliatelle) 
zout
130 g boter
150 geraspte Parmezaanse kaas + extra
1 à 1,5 dl kookwater van de pasta
zwarte peper

  • Kook de pasta in lichtgezouten water volgens de instructies op de verpakking. Intussen snij je de boter in plakjes en rasp je de kaas.
  • Wanneer de pasta gaar is, giet je hem af maar bewaar je ook anderhalve dl van het kookvocht. Spoel de pasta af met warm water om hem niet teveel af te koelen.
  • Doe nu de boter in de nog warme kookpot. Het is misschien niet geheel volgens de regels van de kunst, maar wel erg handig wanneer je pot nog op het allerzachtste zuur zet om afkoelen te voorkomen. Wanneer de boter begint te smelten voeg je de pasta en ook de kaas toe. Nu meng je alles met behulp van twee vorken terwijl je beetje bij beetje het kookvocht toevoegt. Hierdoor onstaat er een romige saus. Zelf gebruikte ik iets meer dan een dl kookvocht om de gewenste dikte te verkrijgen. 
  • Serveer de pasta meteen op voorverwarmde borden en werk het geheel af met wat zwarte peper uit de molen en eventueel nog wat extra kaas.

alfredogroot


 Meer pasta!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama